Feest: ABN Amro naar de beurs

Gerrit Zalm begrijpt best waarom Michael Enthoven, de voorzitter van NL Financial Investments (NLFI), een zwarte stropdas heeft omgedaan op deze feestelijke dag. 'Hij is natuurlijk niet blij, want hij is zijn aandelen kwijt!', grapt de bestuursvoorzitter van ABN Amro.

Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur, opent met een gongslag de beursgang van ABN AMRO. Beeld null
Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur, opent met een gongslag de beursgang van ABN AMRO.

NLFI beheert de staatsdeelnemingen in financiële instellingen, waaronder ABN Amro en SNS Bank. Enthoven heeft net 216,2 miljoen certificaten ABN Amro losgelaten op het Damrak, waar ze kunnen uitzwermen over de financiële markten. En dat doen ze: binnen vier uur zijn er al bijna 28 miljoen verhandeld. NLFI heeft vrijdag 23 procent van zijn aandelen verkocht. Enthoven kan nu ruim 3,8 miljard euro in de staatskas storten.

Zalm heeft beter nagedacht over zijn daskeuze dan de NLFI-voorzitter. Om zijn nek hangt een vrolijk exemplaar, bestrooid met gele en groene kikkers. Het is een souvenir van de Rijksuniversiteit Groningen, maar de kleurstelling is vintage ABN Amro. De ceremoniële slag op de gong heeft hij niet geoefend, zegt hij. Op 4 januari 1999 had hij het instrument ook moeten bespelen, als minister van Financiën, op de eerste dag dat de beurskoersen in euro's genoteerd werden. IJs en weder voorkwamen toen dat Zalm zich van zijn eervolle taak kon kwijten. 'In plaats daarvan kreeg ik een taart in mijn gezicht', memoreert hij niet helemaal correct. In werkelijkheid waren het er twee.

Zalms herkansing verloopt vlekkeloos. De oud-minister blijkt van nature over een fraaie gongslag te beschikken. Als hij het slaginstrument om 9.00 uur een zwieperd geeft met de mallet, schalt het geluid luid en helder over de beursvloer. 'Een goede, ferme tik', recenseren de ABN Amro'ers die vanaf de balustrade aan de overkant toekijken. 'Een mooi moment', knort er een. 'Een heel mooi moment', spint een ander innig tevreden. Onder de koerende bankiers die vol spanning wachten op de openingskoers is ook Jan van Rutte, tot 2013 financieel directeur van ABN Amro. Hij bekent dat hij licht teleurgesteld is over de introductiekoers van 17,75 euro, de prijs die de Staat voor de aandelen krijgt. 'Ik had toch wel gehoopt op iets boven de 18. Maar ja, de markt is de markt.'

'Opwindendste beursgang in jaren is ABN Amro'

Het lijkt de Drie Dwaze Dagen wel: beleggers hebben massaal ingetekend op ABN Amro-certificaten. Is het voor particulieren een verstandige belegging? Een analyse (+).

'ABN Amro Welcome'

Na de gong rekken de nekken zich uit om het koersenbord te lezen, waar de openingskoersen van de beursfondsen voorbij rollen. Iedereen wil weten wat de openingskoers van ABN Amro is, maar deze is nergens te bekennen. De hoofd-beursticker van Euronext geeft alleen AEX-fondsen weer en daar behoort ABN Amro nog niet toe. Op een ander koersenbord blijft minutenlang 'ABN Amro Welcome' staan. In het brandpunt van de beursgang heerst informatieduisternis. Een man die vliegensvlug zijn smartphone raadpleegt, doet het licht aan. 'Eighteen eighteen!'. De bankiers halen opgelucht adem: de koers klimt, goddank.

Het was een grote blamage geweest als hij meteen als een soufflé in elkaar was gezakt. Om dat nachtmerriescenario te voorkomen moeten de zakenbanken die de beursgang begeleidden de koers verplicht ondersteunen met steunaankopen, zodra deze onder de introductiekoers zakt. Die verplichting, die dertig dagen blijft bestaan, hoefden de banken gisteren niet na te komen. De beurskoers bleef de hele dag boven de 18 euro.

De koers mocht ook niet spectaculair stijgen, want dat zou minister Dijsselbloem in de problemen brengen. Dan zou de Tweede Kamer alras concluderen dat ABN Amro blijkbaar meer waard was dan 17,75 euro per aandeel en dat de staat de bank dus te goedkoop heeft verkocht. Leg dat maar eens uit aan de belastingbetaler.

Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur, brengt samen met Maurice van Tilburg, CEO Euronext Amsterdam een toast uit na de de beursgang van ABN AMRO. Beeld null
Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur, brengt samen met Maurice van Tilburg, CEO Euronext Amsterdam een toast uit na de de beursgang van ABN AMRO.

Als een dressuurpaard

Het aandeel gedroeg zich op zijn eerste handelsdag als een dressuurpaard dat opgaat voor Olympisch goud. Het vertoonde geen nukken, maakte geen rare sprongen, maar bleef perfect in balans en deed precies wat er van hem verwacht werd. De keurige, beheerste koersstijging van 3 à 4 procent was het ideale scenario.

In het gelambriseerde, veel te krappe zaaltje boven de beursvloer wordt de sfeer na de gongceremonie steeds uitgelatener. Zalm snijdt samen met Euronext-baas Maurice van Tilburg een grote ABN Amro-taart aan, neemt een beeld van de handelsgod Mercurius in ontvangst en doet Van Tilburg een knalkleurig spaarvarken cadeau. De oud-voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters, Peter Paul de Vries, heeft nog een presentje voor Zalm, verpakt in Sinterklaaspapier. Een aandeel uit 1912 van de Amsterdamsche Handelsbank, een van de banken waaruit ABN Amro is voortgekomen.

Op de dag waar ze allemaal zo naartoe geleefd hebben hangt er ook een zweem van weemoed rond de ABN Amro'ers. Want wat was het leuk, die voorbereidingen voor de beursgang. Zalm noemt de slopende 'roadshow' langs potentiële investeerders om de bank te verkopen een 'schoolreisje' dat de teamgeest bij de bank enorm heeft versterkt. Zijn collega's herkennen zich niet in een schoolklas, maar zijn het verder roerend met hem eens. Jammer dat het avontuur voorbij is, we hebben ervan genoten. Dit weekeinde even afkicken en daarna weer gewoon bankieren. Een voor een rijden ze weg in hun glimmende zwarte bolides. Boven de ingang van Beursplein 5 wuift de vlag van De Bank zachtjes in de wind.

Privaat en toch braaf. Of niet?

Van een arrogante bank vol bonusbeluste egotrippers naar een dienstverlener die zich 'een beetje saai' noemt. ABN Amro is sinds de kredietcrisis drastisch veranderd. De vraag is of die nieuwe keurigheid na de beursgang standhoudt (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden