NIEUWSRENTEVERLAGING FED

Federal Reserve verlaagt rente opnieuw om coronacrisis

Centrale banken nemen opnieuw het voortouw in het redden van de wereldeconomie. De Fed nam zondagavond laat het besluit de rente nog eens met een vol procentpunt te verlagen. De koepel van Amerikaanse centrale banken besloot de rente terug te brengen van 1 naar 0 procent. Aanleiding is de coronacrisis.

Opnieuw verlaagt de Fed de rente. Ook herstart het een opkoopprogramma van obligaties. Beeld REUTERS
Opnieuw verlaagt de Fed de rente. Ook herstart het een opkoopprogramma van obligaties.Beeld REUTERS

Vorige week werd de officiële rente al verlaagd van 1,5 naar 1 procent. De maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat bedrijven omvallen en de economie net zoals in 2008 en 2009 in een diepe recessie belandt. De Fed nam het besluit vóór de opening van de beurzen in Azië. Zondag overdag waren er al enorme koersdalingen op de beurzen in het Midden-Oosten.

De Fed zegt de rente rond het nulpunt te houden totdat de bank ‘het vertrouwen heeft dat de economie recente gebeurtenissen te boven is’ en weer op koers is om de doelen van de centrale bank te behalen. Die doelen zijn maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit met een inflatie van rond de 2 procent.

Ook herstart de Fed een nieuw opkoopprogramma van obligaties voor een bedrag van 700 miljard dollar. Hiermee zal de Fed ook kijken naar het opkopen van bedrijfsobligaties. Beleggers willen van dit schuldpapier af gezien de penibele situatie van veel bedrijven die hard worden geraakt door de maatregelen om het coronavirus in te perken.

President Trump noemde het besluit van de Fed ‘geweldig‘ en ‘goed nieuws‘. De president zei van het hele pakket maatregelen ‘heel blij te worden’. Trump heeft al geruime tijd kritiek op de Fed omdat de Amerikaanse rente relatief hoog was ten opzichte van die in andere landen. Met twee onverwachtse rentestappen is de Amerikaanse rente binnen enkele weken met 1,5 procentpunt teruggebracht naar nul, net zoals in Japen en de eurozone. Eigenlijk wil Trump zelfs negatieve rentes.

Geen negatieve rentetarieven

Voorzitter Jeremy Powell van de Fed liet op een persconferentie wel weten dat verdere verlagingen naar negatieve rentetarieven in de VS niet wordt overwogen. ‘Dat lijkt mij geen gepaste maatregel.’ Hij zei dat de huidige conventionele maatregelen bewezen hebben te werken na de kredietcrisis. Hij kondigde aan dat het opkoopprogramma al vandaag (maandag) in zal gaan. Naast hypotheek- en staatsobligaties wordt ook gedacht aan riskantere producten als aandelen en bedrijfsobligaties, maar volgens Powell is daar eerst toestemming van het congres voor nodig. ‘Ik denk dat we nog voldoende mogelijkheden hebben om ons beleid aan te passen.’

Maar ook mondiaal worden maatregelen genomen. De Fed en vijf andere centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, hebben ook afgesproken bepaalde onderlinge transacties die centrale banken van voldoende vreemde valuta moeten voorzien, goedkoper te maken. Het gaat om zogeheten swaps in valuta, waarbij de ene centrale bank vreemde valuta van de andere koopt, met de belofte deze later tegen een vaststaande wisselkoers terug te kopen.Ook de Bank of England, de Bank of Canada, de Bank of Japan en de Zwitserse nationale bank zijn bij deze overeenkomst betrokken.

Ademruimte

Econoom James Knightley van ING zei dat de maatregelen de Amerikaanse economie niet zal redden van een recessie. ‘Maar het zal wel helpen de spanningen in het financiële stelsel en de gevolgen voor de werkgelegenheid, te verzachten. Het zal ook ademruimte bieden voordat een verwachte budgettaire stimulus kan worden gerealiseerd. Maar alleen het verdwijnen van het virus zal de situatie kunnen normaliseren. En het is niet zeker dat dit na de zomer lukt, zodat de actie is gerechtvaardigd.‘

.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden