Fed zet Aziatische markten onder druk

De aanstaande afbouw van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) laat zich tot ver buiten de Verenigde Staten voelen. Dinsdag was de onzekerheid over het effect van de besluiten van de Fed vooral goed zichtbaar op de markten in Zuidoost-Azië.

redactie
Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Beeld reuters
Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Federal ReserveBeeld reuters

De omvangrijke middelen die de Fed in de Amerikaanse economie heeft gepompt hebben hun weg gevonden naar opkomende markten, waar beleggers door de sterke economische groei grote kansen zagen. Het nakende einde van het stimuleringsbeleid en de afzwakkende economische cijfers in Azië maken beleggers nu echter terughoudend.

Dit is vooral zichtbaar in landen die sterk afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal. Zo verloor de beursgraadmeter van Indonesië in de afgelopen 3 handelsdagen ruim 10 procent en is de waarde van de Indonesische roepie inmiddels gezakt tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds het voorjaar van 2009. De rente op Indonesische 10-jarige staatsobligaties is opgelopen tot het hoogste peil van de afgelopen 2 jaar.

In India steeg de rente op vergelijkbare leningen dinsdag zelfs tot het hoogste niveau sinds 2001, een duidelijk teken dat beleggers zich zorgen maken over de financiële positie van het land. De Indiase roepie, die al lange tijd onder druk staat, zakte daarbij tot een nieuw dieptepunt. Vergelijkbare ontwikkelingen waren zichtbaar in bijvoorbeeld Thailand, terwijl ook de aandelenkoersen in Maleisië zwaar onder druk stonden.

Analisten wijzen op verschillende factoren voor de afkoeling van de Aziatische markten, die de afgelopen jaren een ongekende opmars hebben doorgemaakt. Zo is de rente op Amerikaanse obligaties de afgelopen maanden gestegen door de aanwijzingen van de Fed dat de stimuleringsmaatregelen zullen worden afgebouwd. Daarnaast maakt het economische herstel in bijvoorbeeld de VS en Duitsland investeringen in die landen weer aantrekkelijker, terwijl de risico's in Azië door de afkoelende economische groei lijken toe te nemen.

Woensdag komt er mogelijk meer duidelijkheid over de plannen van de Fed. Dan worden de notulen van de laatste beleidsvergadering van de centrale bankiers gepubliceerd, waaruit mogelijk blijkt wanneer er een begin wordt gemaakt met de afbouw van de stimuleringsmaatregelen.

Een Amerikaanse analist gaf tegen The Wall Street Journal aan dat investeerders nu in ieder geval weer onderscheid maken in het risico dat hoort bij beleggingen in diverse landen. 'Helaas was er een plotselinge stijging van de Amerikaanse rente voor nodig om dat voor elkaar te krijgen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden