Fed verhoogt rente in VS 0,5 procent

In lijn met de verwachting heeft de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, gisteren de belangrijkste rentetarieven met een half procent verhoogd....

De Fed waarschuwde dat inflatie nog altijd een bedreiging vormt voor de Amerikaanse economie. Daarom zijn nieuwe renteverhogingen in de komende maanden zeer wel mogelijk, aldus de centrale bank. De bedoeling van de renteverhoging is om leningen, voor auto's bijvoorbeeld, duurder te maken, evenals hypotheken en zakelijke leningen. Daardoor moet een al te sterke stijging van de consumptie worden afgeremd.

Sinds juni vorig jaar heeft de Fed de rente zes maal verhoogd, inclusief die van gisteren. Maar de andere waren bescheidener: een kwart procent.

Amerikaanse analisten zien in de forse, zij het niet onverwachte, verhoging van gisteren hun opvatting bevestigd dat een politiek van geleidelijke verhogingen met telkens een kwart procent niet genoeg is om de economische groei, en daarmee de inflatie, af te remmen.

Fed-functionarissen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat een te sterke groei tot een versnelde inflatie kan leiden. Het aantal werkenden steeg in de afgelopen twaalf maanden met bijna 3 miljoen naar ruim 131 miljoen. De werkloosheid kwam daarmee een laagterecord van 3,9 procent, een niveau dat in geen dertig jaar was bereikt. Ook de consumptie steeg in het eerste kwartaal sneller dan in de afgelopen 17 jaar, terwijl de arbeidskosten sneller stegen dan in tien jaar was gebeurd.

De vijf vorige renteverhogingen van een kwart procent hebben niet kunnen verhinderen dat er steeds meer nieuwe woningen worden gebouwd, ook al is de hypotheekrente in een jaar gestegen van 7,1 naar 8,52 procent.

Hoewel uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Amerikaande ministerie van Arbeid blijkt dat de consumentenprijsindex met slechts 0,2 procent is gestegen (energie en voeding niet meegerekend), is de complete prijsindex hard op weg naar een record. Een stijging met 4,3 procent in één jaar tijd heeft zich sinds 1990 niet voorgedaan.

De olieprijzen gaan deze maand omhoog. De koekjesfabrikant Nabisco gaat zijn prijzen met 2 procent verhogen vanwege de hoge lonen en de olieprijzen.

De Amerikaanse beleggers namen de renteverhoging niet al te dramatisch op. De aandelenkoersen zakten vlak na de bekendmaking van de nieuwe rentetarieven eventjes in, maar de belangrijkste beursindexen sloten uiteindelijk fors hoger dan maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden