Fed steekt miljarden in kredietmarkt

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, leent onverwachts 200 miljard dollar extra uit aan banken om de kredietcrisis te bezweren.

De afgelopen dagen gonsden de financiële markten van de geruchten dat een grote Amerikaanse bank op een faillissement zou afstevenen. Maandag ging bijvoorbeeld het verhaal dat de geldreserves van Bear Stearns, een grote Amerikaanse zakenbank, vrijwel helemaal zijn opgedroogd. Bear Steans leed vorig jaar al grote verliezen omdat Amerikaanse hypotheken waarin de bank belegt hun waarde verloren door de crisis op de huizenmarkt.

Wantrouwen
Bovendien zijn de afgelopen dagen een aantal grote hedgefondsen in de problemen geraakt. Het onderlinge wantrouwen in de bankwereld is nu zo groot, dat zij elkaar geen geld meer uitlenen, of alleen nog maar tegen een hele hoge rente. De actie van de Fed moet nu in de permanente geldbehoefte van banken voorzien. Centrale banken in Europa en Canada ondersteunen de actie door ook buiten de Verenigde Staten banken van dollars te voorzien.

De koersen op de Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen stegen fors na bekendmaking van het besluit. Vooral de aandelen van financiële instellingen boekten een flinke winst.

Maar analisten betwijfelen of de financiële markten met deze actie gered kunnen worden. ‘Dit is pijnbestrijding, geen geneesmiddel’, denkt Rob Carnell van ING in Londen.

In het najaar kwamen de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank ook al herhaaldelijk in actie om de commerciële banken uit de brand te helpen. De commerciële banken lenen normaal geld aan elkaar uit, maar stopten daar in het najaar mee uit angst dat zij het geld niet terug zouden zien. Nadat de Fed en de ECB honderden miljarden euro's en dollars hadden uitgeleend aan de banken, keerde het onderlinge vertrouwen aan het begin van het nieuwe jaar terug.

Citigroup
De laatste weken sloeg de stemming weer om. Vorige week was Citigroup de gebeten hond vanwege angst dat de bank nog vele miljarden zal moeten afschrijven op haar beleggingen in Amerikaanse hypotheken. De bank, die vorig jaar een kapitaalinjectie van 7,5 miljard dollar uit het emiraat Abu Dhabi kreeg, zou opnieuw naar geldschieters op zoek moeten.

Bovendien houden steeds meer beleggers rekening met een ineenstorting van de Amerikaanse financiële markten. Vooral Nouriel Roubini, een invloedrijke Amerikaanse econoom die aan New York University is verboden, vreest dat de kredietcrisis nog maar net begonnen is, en het ergste nog moet komen.

De prijzen op de Amerikaanse huizenmarkt zullen volgens hem verder dalen (in totaal 20 procent) en banken met veel grotere verliezen opzadelen. Volgens de laatste berekeningen hebben banken wereldwijd al 215 miljard dollar verloren door de kredietcrisis. Amerikaanse banken nemen meer dan de helft van de verliezen voor hun rekening.

Onderpand
Nieuw aan de Fed-actie is dat de centrale bank veel meer onderpand accepteert dan voorheen. Om dat onderpand wordt gevraagd omdat de Fed een garantie wil hebben dat het uitgeleende geld na een periode van 28 dagen weer terug wordt betaald. Komt de bank binnen die periode in de problemen, dan kan de Fed het onderpand te gelde maken.

Voorheen konden alleen de meest veilige beleggingen zoals Amerikaans schatkistpapier als onderpand dienen; nu mogen de banken ook beleggingen in Amerikaanse hypotheken in onderpand geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden