Fed poogt recessie af te wenden in VS

De economie in de Verenigde Staten is de afgelopen tijd zo sterk verslechterd dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rente opnieuw met 0,5 procent heeft verlaagd....

De Amerikaanse aandelenmarkten wonnen kort na het rentebesluit, maar eindigden toch met verlies. Na de renteverlaging kwam opnieuw slecht nieuws naar buiten over de obligatieverzekeraars in de VS. De toonaangevende hedgefondsdirecteur William Ackman becijfert dat de twee grote obligatieverzekeraars MBIA en Ambac minstens 11,6 miljard dollar (7,8 miljard euro) verlies zullen maken als gevolg van de kredietcrisis. Tegelijkertijd kreeg de vierde obligatieverzekeraar van de VS, FGIC, een lagere kredietbeoordeling omdat het moeite heeft kapitaal op te halen.

Het positieve effect van de renteverlaging werd daardoor meteen ongedaan gemaakt. Het slechte nieuws van woensdag onderstreept de bezorgdheid van de Fed. De centrale bank wees in een toelichting op het besluit op de aanhoudende spanningen in de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis. In het bijzonder wijst de Fed naar de verdieping van de crisis op de huizenmarkt. Het bankenstelsel ziet ook de Amerikaanse arbeidsmarkt verslechteren.

‘De Fed probeert uit alle macht een recessie te voorkomen in de VS’, citeerde het persbureau Bloomberg een beurshandelaar.

Anders dan in Europa, waar de centrale bank ECB nauwelijks verantwoordelijk is voor de economische groei, wordt de Amerikaanse centrale bank wel afgerekend op de stand van de economie. De Fed stelt dan ook dat de renteverlaging van woensdag ‘helpt om een bescheiden economische groei te stimuleren’.

Tegelijkertijd hoopt de Fed dat de risico’s kleiner worden op een afname van de economische activiteit in de VS. De enige die woensdagavond tegen de renteverlaging stemde, was Richard W. Fisher van de Fed in Dallas, Texas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden