Fed houdt rente VS op nul procent

De Federal Reserve, de Fed, durft de officiële rente in de VS niet te verhogen. Oorzaak is de onzekerheid over de wereldeconomie en de onrust op de financiële markten vooral als gevolg van de devaluatie van de Chinese munt eind augustus.

Het kantoor van de Federal Reserve.Beeld AP

De huidige rente van 0 tot 0,25 procent blijft voorlopig van kracht, besloten de Amerikaanse centrale banken na twee dagen vergaderen.

In de afgelopen weken is continu gespeculeerd over een eerste verhoging sinds 2006, gezien de forse groei van de Amerikaanse economie en de daling van de werkloosheid tot 5,1 procent. Maar een verhoging zou grote risico's inhouden, met name voor opkomende landen en ontwikkelingslanden. Zij zouden bij een hogere rente geconfronteerd kunnen worden met een vlucht naar de dollar, waardoor hun eigen valuta's onder druk zouden komen te staan. Hierdoor zouden dollarschulden bij veel bedrijven ondraaglijk worden.

Overwinning

Het besluit is een overwinning voor de duiven binnen de Fed ten opzichte van de haviken die hadden aangedrongen op een verhoging, omdat het goedkope geld leidt tot zeepbellen op de aandelen- en vastgoedmarkt. Van de twaalf leden van het beleidscomité stemde er maar één, president Jeffrey Lacker van de centrale bank van Richmond, voor een verhoging. Sommige analisten concluderen hieruit dat een renteverhoging pas in 2016 of misschien zelfs in 2017 zal plaatsvinden.

President Janet Yellen zei in een toelichting dat de Fed meer tijd wil om de ontwikkeling van de economie te kunnen evalueren. Daarbij gaat het niet om de zorgen over de groei in landen als China en andere opkomende landen als Brazilië en Rusland zelf, maar vooral om de invloed dat die heeft op de Amerikaanse economie.

Yellen zei dat het belang van een eerste renteverhoging niet moet worden overschat. De Fed vergadert dit jaar nog twee keer: in oktober en in december. Alleen is na de vergadering van oktober geen persconferentie gepland, zodat de rentestap waarschijnlijk niet voor december zal plaatsvinden.

Wel of niet verhogen?

Peter de Waard zette de voor- en tegenargumenten van het belangrijke economische besluit op een rij (+).

Daling

Als reactie op het besluit daalde de koers van de dollar met 0,7 procent. Amerikaanse staatsobligaties moesten ook flink inleveren. De winsten voor de aandelenmarkt waren beperkt. De Dow Jonesindex steeg met 150 punten. Wilde koersbewegingen bleven uit. 'We staan eigenlijk nu precies op hetzelfde punt als 1 minuut voordat de uitkomst van de vergadering bekend werd. We gaan opnieuw speculeren of de Fed in een volgende vergadering de rente wel zal verhogen', aldus James W. Paulsen, hoofd beleggingsstrategie van Wells Capital Management. 'Het blijft wachten op Godot', meldde Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management.

Joe Davis van Vanguard Asset Management zei niet blij te zijn met het besluit. 'Gek genoeg verwijst de Fed naar het feit dat de markten zo volatiel zijn, maar die volatiliteit is te wijten aan het feit dat de Fed de knoop niet kan doorhakken.'

De lage rente is goed voor zakenbanken en beleggers die baat hebben bij hogere aandelenkoersen. Het maakt het voor beleggers minder lucratief uit te wijken naar de obligatiemarkt.

FED-directeur Yellen.Beeld AFP

Persbericht

In een persbericht meldde de Amerikaanse centrale bank eerder al dat de economie sinds de vorige vergadering in juli een bescheiden groei vertoont. Onder meer bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen namen mondjesmaat toe, terwijl de exportgroei volgens de Fed te wensen overlaat. De Fed streeft naar volledige werkgelegenheid en prijsstabiliteit. De banenmarkt is volgens de bank al geruime tijd aan de beterende hand 'met een stevige banengroei en een dalende werkloosheid', terwijl de inflatie hardnekkig ver onder de 2 procent is blijven steken, die de Fed voor de lange termijn beoogt. Dat komt volgens de bank deels door de sterk gedaalde energieprijzen. De inflatie was in augustus slechts 0,2 procent op jaarbasis.

FED-president Yellen kwam, enigszins verrassend, met een verhoging van de groeiprognose voor de Amerikaanse economie voor dit jaar, maar verlaagde die voor 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden