'FDP kan gehele ex-DDR vergeten'

Hans-Dietrich Genscher, wiens liberale FDP in de deelstaat Saksen-Anhalt zondag onder de kiesdrempel bleef, beschuldigt het partijbestuur van 'verkiezingssabotage'. De Duitse liberalen kunnen volgens Genscher 'de hele voormalige DDR wel vergeten', na hun aanval op de solidariteitsheffing....

Van onze correspondent

BONN

Midden in de verkiezingscampagne besloot de FDP in het coalitiekabinet van Helmut Kohl te gaan pleiten voor afschaffing van de 'Soli', de fiscale heffing waarmee alle Duitsers direct meebetalen aan de opbouw van Oost-Duitsland. De liberalen reden daarmee hun ere-voorzitter Genscher direct in de wielen, die zich wekenlang had uitgesloofd om stemmen te winnen.

Tijdens zijn tournee door Saksen-Anhalt, zijn geboorteland, stond de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en mede-architect van de Duitse vereniging plotseling met de mond vol tanden. In Oost-Duitsland stuitte de FDP-campagne tegen de 'Soli' uitsluitend op onbegrip. De Ossi's zagen er een signaal in dat de Wessi's genoeg hebben van de hoge kosten. Dit jaar wordt er een recordbedrag van 185 miljard mark in de ex-DDR gepompt.

Volgens Genscher, in een boze brief aan partijvoorzitter Gerhardt, was de FDP op weg in Saksen-Anhalt terug te keren in het parlement. Als gevolg van het soli-débacle bleef de partij echter met 4,5 procent onder de kiesdrempel. Alleen in Genschers geboortestad Halle behaalde de FDP bijna 8 procent, nog altijd veel minder dan de dubbele cijfers waarmee Genscher de stad meekreeg direct na Duitse vereniging.

Partijchef Gerhardt erkende maandagochtend dat zijn partij een strategische fout heeft gemaakt met de Soli. Daardoor is in Oost-Duitsland inderdaad, maar volgens hem ten onrechte, de indruk ontstaan dat de liberalen de financiële injecties in de vijf nieuwe deelstaten willen staken. De FDP wil zich profileren als anti-belastingpartij, maar is vóór het op de been helpen van Oost-Duitsland.

Volgens Gerhardt zou een probaat middel kunnen zijn de belastingtarieven in het oosten extra te verlagen, opdat er meer investeringen en banen komen.

Sinds 1994 is de FDP in geen enkel Oost-Duitse deelstaat meer vertegenwoordigd. Het zelfde lot trof zondag de Groenen, die met hun extreme brandstofeisen (benzine en kerosine peperduur) in de voormalige DDR al diegenen van zich vervreemden die graag autorijden en met het vliegtuig op vakantie gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden