'FBI heeft nog niets gevonden op ontgrendelde iPhone'

De FBI heeft nog geen bruikbare informatie gevonden op de ontgrendelde iPhone van San Bernardino-schutter Syed Rizwan Farook. Dat heeft een bron binnen de Amerikaanse opsporingsdiensten gezegd tegen CBS News. Aan het ontgrendelen van de telefoon van Farook is maandenlang juridisch getouwtrek tussen de FBI en Apple vooraf gegaan.

null Beeld anp
Beeld anp

Bij de aanslag in het Californische San Bernardino in december kwamen veertien mensen om het leven en raakten 21 anderen gewond. De FBI vermoedde dat er bruikbare informatie te vinden zou zijn op de iPhone van de gedode schutter, bijvoorbeeld over hoe de aanslag was gepland, of contactgegevens van eventuele medeverdachten. Maar volgens de bron van CBS News is er tot dusverre 'niets significants' gevonden. Hij benadrukt dat het onderzoek nog niet is afgerond.

Privacy

De FBI had de hulp van Apple ingeroepen bij het kraken van de smartphone. Het techbedrijf weigerde echter om een programma te schrijven dat de telefoon kon kraken, omdat dit ook de privacy van alle andere iPhone-gebruikers zou schaden. De zaak werd voor de federale rechtbank behandeld maar kwam uiteindelijk stil te liggen toen de FBI er uiteindelijk toch zelf in slaagde om toegang tot de telefoon te krijgen.

Hoe de inlichtingendienst dat heeft klaargespeeld is niet bekend gemaakt. Aanvankelijk gingen geruchten dat het Israëlische bedrijf Cellebrite hierbij zou hebben geholpen, maar woensdag meldde de Washington Post dat de FBI een groep hackers eenmalig zou hebben betaald om het voor elkaar te krijgen.

Het is onwaarschijnlijk dat de FBI die informatie alsnog gaat delen. Apple heeft al laten weten de inlichtingendienst niet voor de rechter te zullen slepen om die informatie in handen te krijgen. De kans om zo'n zaak te winnen lijkt klein, en bovendien zou de kraaktechniek alleen op oudere iPhones werken.

Meer Apple versus FBI

Niet een Israëlisch internetbedrijf, maar professionele hackers zouden de FBI hebben geholpen om de smartphone van de man die de aanslag in San Bernardino pleegde te ontgrendelen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil nog altijd dat Apple hulp biedt bij het ontgrendelen van een iPhone. Het heeft daarvoor een verzoek ingediend bij een rechtbank in New York.

De FBI wil opnieuw een iPhone ontgrendelen. De inlichtingendienst heeft haar hulp aangeboden aan de politie bij een moordzaak in de Amerikaanse staat Arkansas.

Eigendom

Volgens persbureau Reuters komt daar nog eens bij dat de toegepaste techniek bij openbaarmaking niet het eigendom van Apple zou worden, maar van de organisatie die de FBI heeft bijgestaan. Bronnen binnen de Amerikaanse overheid zeggen tegen het persbureau dat de FBI de gegevens niet openbaar kan maken zonder toestemming van dat bedrijf. Ook zou de FBI niet op de hoogte zijn van de precieze werking van de techniek.

De juridische zaak rond de iPhone van Farook lijkt daarmee op een dood spoor te zijn beland. Maar Apple en de FBI zijn nog niet klaar met elkaar. In een andere, vergelijkbare zaak gaf een lagere rechter in New York Apple gelijk toen het weigerde de FBI te helpen om de telefoon van een drugsdealer te kraken. De FBI is daartegen in hoger beroep gegaan.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden