EconomieVerdien ik wel genoeg?

Fay is zorgtoezichthouder en vindt haar salaris te laag, maar is er kans op verhoging in de dichtgetimmerde gemeentecao?

Verdien ik wel genoeg?

Joris Zwetsloot
null Beeld ANP
Beeld ANP

Toezichthouder WMO 2.997 (36 uur)

Dilemma

Zorgtoezichthouder Fay (43) begeeft zich op onontgonnen terrein. De overheveling van zorgtaken van de landelijke overheid naar de gemeente, geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning uit 2015, luidde ook de geboorte in van haar functie als gemeentelijk controleur van die wet.

Kortgezegd houdt Fay in de gaten of zorgaanbieders zich aan de regels en afspraken houden en of hulpbehoevenden de juiste zorg krijgen. Haar baan heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot wat het nu is.

Voordeel is dat zij veel verantwoordelijkheden heeft. Nadeel is dat de zwaarte van haar functie haar salaris is ontgroeid. Fay verdient 2.997 euro bruto per maand, plus een dertiende maand van zo'n 4 duizend euro. Dat vindt zij te weinig.

Hoewel Fay haar hbo niet heeft afgerond, acht zij haar baan wel op dat niveau. ‘Ik moet zelfstandig werkprocedures ontwikkelen, maar ook risicoanalyses maken van zorgaanbieders. Op basis van mijn informatie maakt de beleidsadviseur zijn ontwikkelplan.’

Begrijp haar niet verkeerd, Fay geniet van haar uitdagende functie. Maar de indeling in schaal 8, periodiek 7 in de cao voor gemeenten, is echt te laag, toch?

Advies

Op individueel niveau discussiëren over salarishoogte is er, eenmaal ingedeeld in een schaal, amper bij in de dichtgetimmerde gemeentecao. De enige weg naar een hoger salaris is als de hele functie te laag is ingedeeld. Een herwaardering biedt dan soelaas.

Roxane Vercauteren van Berenschot denkt dat Fay daarop kans zou maken. ‘Gezien jouw werkzaamheden, maak ik op dat jij werkt op hbo-niveau.’ En inderdaad, dan is schaal 8 een schaal te laag, vindt zij. ‘Mogelijk is de praktijk toch anders dan men in eerste instantie dacht.’ Kantekening is wel dat Fay’s baas natuurlijk anders kan kijken naar het niveau van haar werk .

En hoewel de schaal te laag lijkt, is Fay’s salaris best redelijk, vindt trainer Jacco van den Berg, die haar er op wijst dat die dertiende maand bonus van 4 duizend euro ‘niet mals is’. Toch vindt hij het best een idee om eens te vragen om een herwaardering van de functie, nu ‘de werkzaamheden zijn uitgekristalliseerd’.

Van den Berg adviseert ‘scherp te onderhandelen’. Maar vakbond CNV is voorzichtiger. Fay’s salaris valt binnen de marge en gemeenten hebben bovendien zelf bepaalde vrijheden om functies te waarderen, zegt Christiaan Scheen van CNV Onderwijs. Individueel speelt mee dat Fay dit werk pas kort doet en haar opleiding niet heeft afgerond.

Ga vooral een gesprek aan, zegt Scheen. ‘Vraag eerst aan de personeelsafdeling hoe men aan de indeling komt. Wellicht kun je afspraken maken over opleiding en over doorstroming naar schaal 9.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden