Winnaar en Verliezer Andrew Fastow en Frans van Houten

Fastow maakt comeback, Van Houten in de knoei met salaris

Andrew Fastow (links) en Frans van Houten (rechts) Beeld Reuters (links) en ANP

Winaar: Andrew Fastow, ex-Enron: Beurscriminelen hebben toekomst

Voormalige witteboordencriminelen die de krantenkoppen hebben gehaald, maken na hun gevangenisstraf te hebben uitgezeten hun roem nogal eens te gelde als knuffelcrimineel. Terugkeer in de financiële sector is niet mogelijk, omdat ze daar hun krediet hebben verspeeld. Meestal schrijven ze een boek, waarin ze hun zonden opbiechten en betreden daarna als 21ste-eeuwse missionarissen het lezingencircuit om te waarschuwen voor de valkuilen van de beurs. Nick Leeson, de man die de bank Barings ten val bracht, deed dat. Net zoals Jordan Belfort, de fameuze Wolf of Wall Street wiens rol door Leonardo diCaprio werd vertolkt in de gelijknamige film uit 2013. Deze week was Andrew Fastow, de financiële topman en creatieve boekhouder van de in 2004 ten onder gegane energiegigant Enron, in Nederland.

Na zes jaar in een Amerikaanse cel zijn zonden te hebben overdacht, sprak hij nu op uitnodiging van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in het Scheepvaartmuseum. Hij vertelde hoe topmanagers de geest van een wet met voeten kunnen treden, terwijl ze zich toch aan de regels houden.

Fastow: ‘Als je met je zoon afspreekt dat hij geen alcohol mag drinken, kan de regel worden omzeild door op een biertablet te kauwen. Dan drink je niet.’

Uiteindelijk betaal je daar een prijs voor. Maar het opent op termijn ook weer perspectieven.

Verliezer: Frans van Houten, Philips,Te weinig mediageniek voor BN’er

Hij had geluisterd naar de oproep van premier Rutte dat topmanagers van Nederlandse multinationals zich vaker moeten laten zien in de media. Frans van Houten, de Philips-ceo, liet zich daarom interviewen door Buitenhof, hetgeen een veiliger omgeving leek dan

Jinek of DWDD waar een Peter R. de Vries of een sidekick zich ineens met het debat kan gaan bemoeien. Van Houten hoopte in de voetsporen te treden van illustere voorgangers als Wisse Dekker, Jan Timmer en Cor Boonstra die het schopten tot BN’ers in de tijd dat Philips nog de gloeilampenfabriek in het zuiden van het land was.

Ze hadden altijd wel een publieke mening over cao’s, werkgelegenheid, industriebeleid, ondernemersklimaat, innovatie en de inrichting van de zorg. Boonstra verhuis­de zelfs naar

’t Gooi, zodat hij heel vaak zijn gezicht op de buis kon laten zien. Van Houten is helaas wat minder media­geniek. Uiteindelijk ging het ook niet over de toekomst van de BV Nederland maar over zijn salaris. Dit voorjaar werd dat verhoogd naar 1,3 miljoen euro – exclusief bonussen – hetgeen het 68-voudige is van een gemiddelde Philips-werknemer. Van Houten dacht dat best te kunnen verdedigen – tenslotte verdienen de topmannen van Shell en Unilever respectievelijk 143 en 283 keer meer dan de gemiddelde werknemer – maar moest vaststellen dat hij daar niet mee wegkwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden