Farmatak rond Organon zelfstandig verder

Ruim zeven jaar speculeert de beurs al over opsplitsing van Akzo Nobel. Nu de farmatak weer op de rails staat, hakt bestuursvoorzitter Hans Wijers de knoop door....

Akzo Nobel brengt zijn farmatak in stappen naar de beurs. Over twee tot drie jaar moet het huidige verf-, farma- en chemieconcern zijn opgesplitst in twee delen. Het nieuwe Organon Biosciences en het oude Akzo Nobel, waarin de verfdivisie en de chemie achterblijven. ‘Beide bedrijven zullen volledig gescheiden verder gaan’, zei bestuursvoorzitter Hans Wijers dinsdag op een persbijeenkomst in Amsterdam.

Het nieuwe bedrijf Organon Biosciences bestaat uit het huidige Organon, vooral bekend van de anticonceptiepil, Intervet, de op twee na grootste fabrikant van diergeneesmiddelen ter wereld in Boxmeer en de vaccinfabrikant Nobilon, die bezig is met de ontwikkeling van een vaccin dat mensen moet beschermen tegen vogelgriep.

Organon Biosciences heeft nu een omzet van 3,5 miljard euro, een bedrijfsresultaat van 650 miljoen en ruim negentienduizend werknemers. Analisten schatten de waarde van het nieuwe bedrijf op een bedrag tussen 8 en 9 miljard euro, terwijl heel Akzo Nobel op de beurs dinsdag nog geen 13 miljard waard was.

Maar, zo waarschuwt Jan van den Bossche van de Belgische effectenbank Petercam, de opbrengst van de beursgang van de farmatak is sterk afhankelijk van het succes van asenapine, een nieuw middel tegen schizofrenie en manische depressiviteit, dat Organon ontwikkelt.

‘Asenapine is een belangrijke pijler onder de hele beursgang’, zegt Van den Bossche. Het nieuwe geneesmiddel kan mogelijk in 2008 op de markt worden gebracht. Asenapine geldt als een mogelijke blockbuster, een geneesmiddel met een omzet van minstens een miljard dollar per jaar.

Ook topman Wijers erkent dat de waarde van Organon Biosciences sterk afhankelijk is van asenapine. De bestuursvoorzitter wil echter niet speculeren over de mogelijke opbrengst van de beursgang.

Akzo Nobel wil in de tweede helft van dit jaar al een minderheid van de aandelen van Organon Biosciences naar de Amsterdamse beurs brengen, maar het definitieve tijdstip is afhankelijk van verdere testresultaten (patiëntenonderzoek) van asenapine. Die worden in de tweede helft van het jaar verwacht.

Beleggers kenden weinig twijfels over de afsplitsing van de farmatak, waarover al jaren wordt gesproken en gespeculeerd. Nu de kogel door de kerk is, reageerden beleggers opgetogen. De koers van Akzo Nobel steeg dinsdag na de bekendmaking van de – volgens Wijers – ‘historische stap’ met ruim 6 procent. En dat terwijl Akzo Nobel pas in de loop van dit jaar met details komt over de beursgang. Het concern heeft de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley en ABN Amro als adviseurs aangetrokken.

Volgens Wijers is de beursgang een logisch vervolg op de ingrepen bij Organon, dat een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft. ‘Het bedrijf staat nu weer op de rails en heeft een pijplijn met nieuwe producten waar onze concurrenten jaloers op zijn.’ Organon Biosciences heeft vijf nieuwe geneesmiddelen in de laatste testfase; twee nieuwe producten liggen al ter goedkeuring bij de FDA, de Amerikaanse instantie die toestemming moet verlenen om ze op de markt te brengen.

Daarnaast boekte de nieuwe farmatak grote successen met het vruchtbaarheidsmiddel Puregon/Follistim, het eerste Nederlandse biotechnologieproduct uit de geschiedenis en de Nuvaring, een nieuw inwendig voorbehoedsmiddel voor vrouwen. Puregon leverde vorig jaar een omzet op van 355 miljoen euro, een stijging van 24 procent. De verkoop van de Nuvaring steeg met meer dan de helft tot 127 miljoen euro.

Akzo Nobel heeft aan verzelfstandiging de voorkeur gegeven boven verkoop van de farmatak aan een concurrent. Wijers: ‘We willen aandeelhouders de kans geven deel te nemen in de pijplijn van een nieuw, middelgroot biotechbedrijf.’

Niet iedereen is opgetogen over de plannen. FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij de splitsing. ‘Sinds Wijers bij Akzo aan het roer staat, lijkt alles alleen maar om de aandeelhouders te draaien’, zegt bestuurder Ben Roodhuizen. ‘Ik ben ook niet gerust over de toekomst van het nieuwe farmabedrijf. Je kunt erop wachten dat het nieuwe bedrijf straks wordt opgeslokt door een ander farmaceutisch bedrijf en dat het dan weer banen gaat kosten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden