Farmafusie en hersteld Azië helpen AEX

De Amsterdamse beurs is de week voortvarend gestart. De toonaangevende AEX-index sloot met 8,58 punten winst op 965,21 punten. De Midkap-index voor kleinere, Nederlandse bedrijven sloot 15,29 punten hoger op 1423,26 punten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De stijging van de AEX bleef overigens achter op de stijging van de beursindices in Frankfurt en Londen. Handelaren wijten dat vooral aan Koninklijke Olie. Door de lage olieprijs staat dit aandeel, dat 10 procent van de AEX uitmaakt, onder druk. Maandag verloren de Olies 0,90 gulden en sloten op 106,90 gulden.

Handelaren vonden de koersstijgingen van Akzo Nobel, DSM en Hoogovens de verrassing van de dag. 'Het is belangrijk als beleggers vertrouwen hebben in de basisindustriën. Als die goed gaan, gaat het met de conjunctuur goed', zegt een handelaar.

Akzo en DSM profiteerden van het wereldwijde effect van de fusie tussen de chemiereuzen Glaxo Wellcome en Smithkline Beecham. Akzo steeg 10,30 gulden op 383,50 gulden en DSM won 3 gulden op 198,30. Hoogovens sloot 2,50 hoger op 91,20 gulden.

De banken waren echter de belangrijkste aanjagers van de AEX. ING steeg 2,10 gulden naar 96,50 gulden. ABN Amro won 0,90 gulden op 42,40 gulden en Fortis steeg 1,90 gulden naar 98,60 gulden. Aanhoudende geruchten in België over een aanstaande fusie van Fortis

en De Generale Bank hadden volgens handelaren geen invloed op de koers van Amev. 'Daar was niets van te merken. Fortis-Amev sprong er niet echt uit', zegt een handelaar.

ASML was in guldens de grootste stijger van de AEX en Midkap-fondsen. Het High-tech-fonds steeg 6 gulden naar 148 gulden rond.

Vendex steeg 2 gulden naar 115 gulden. Een handelaar wijt koerswinst van Vendex en ASML aan de aanstaande overstap van deze fondsen, eind februari, naar de AEX-index. 'Beleggers die die index volgen ruilen de fondsen die eruit gaan -Bols, Nedlloyd en Gist- nu in voor Vendex, ASML en Baan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden