Farmaceut Fragon doet goede zaken in VS, Jumbo kampt met staking

De winnaar & verliezer van de week: Fagron en Jumbo.

Peter de Waard
Hans Stols van Fagron. Beeld
Hans Stols van Fagron.Beeld

De winnaar

Eén jaar geleden was het nog crisis bij het Nederlands/Belgische farmaciebedrijfje Fagron. Maar sinds deze week heerst daar dezelfde winning mood als bij de Nederlands/Belgische clubs in de UEFA Cup. Deze week steeg de koers na publicatie van het kwartaalbericht (omzet 109 miljoen euro) nog eens met 12 procent, dankzij het feit dat de fabriek in Wichita in de Amerikaanse staat Kansas nu toch echt operationeel is.

Topman Hans Stols (56) die eind 2015 het roer overnam mede-oprichter Ger van Jeveren, kan zich op de borst roffelen. De aandeelhouders die het bedrijf vorig jaar van de ondergang redden met een kapitaalsinjectie van 220 miljoen euro, zijn op maat bediend.. De koers steeg donderdag naar 13,40 euro nadat bleek dat de nieuwe fabriek in liefst 43 staten de voorprepareerde medicijnen kan gaan verkopen. Dat moet 100 miljoen dollar extra omzet genereren.

Na enorme tegenslagen in de VS zette het vorige management het bedrijf in de etalage. Stols (voormalig manager van de Rijksaccountantsdienst, ABN Amro en Stada Arzneimittel) besloot zelf de problemen aan te pakken door het aantrekken van nieuw kapitaal. Vorig jaar konden bij zes beleggers nieuwe aandelen worden geplaatst tegen 5,50 euro per stuk. De koers was de afgelopen maanden al verdubbeld en daar kwam donderdag nog eens 1,40 bij.

Hans Stols
Fagron
Amerikaanse fabriek kan gaan leveren in 43 staten

De verliezer

Beetje treurige week voor de familie Van Eerd en zeker voor baas Frits van Eerd (50) van de Jumbo, ondanks de derde plek voor de lieveling Max Verstappen.

Van Eerd, die jarenlang zelf Dakar reed, weet nu ook dat hoge bomen niet altijd gelijk krijgen van de rechter. De poging de staking van eigen distributie personeel te stoppen mislukte, ondanks het feit dat Jumbo schermde met de 'grote maatschappelijke belangen' van het voorkomen van lege schappen voor de Pasen.

Dat kost Jumbo direct twee miljoen euro plus flinke imagoschade bij de franchisenemers en mogelijk ook klanten. Het conflict draait om een nieuwe cao voor het personeel in de vijf distributiecentra van de super. Jumbo vindt de eisen van de vakbonden voor de nieuwe cao te hoog. Maar Van Eerd zei geen gesteggel met zijn mensen te willen. Daarom werd buiten de bonden om de 3000 logistieke medewerkers, onder wie 2000 flexkrachten, per 1 april een loonsverhoging van 1,5 procent toegekend. Dat viel bij FNV en CNV in verkeerde aarde en leidde tot acties. Hoewel volgens Jumbo maar 5 procent meedoet, is de bevoorrading toch aardig in het honderd gelopen. Misschien kan Max helpen. Dit weekeinde is er geen race en kan hij net zoals in de STER-spot met zijn bolide door de Nederlandse gemeenten trekken.

Frits van Eerd van Jumbo. Beeld anp
Frits van Eerd van Jumbo.Beeld anp

Frits van Eerd
Jumbo
Misschien kan Max Verstappen een handje helpen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden