FAO luidt noodklok over bio-industrie
In heel Europa zal de intensieve veehouderij op een andere leest moeten worden geschoeid. De Europese regeringen moeten nadenken over een forse reductie van de veestapel en over mogelijkheden om het transport van vee over lange afstanden aan banden te leggen....
Van onze correspondent
Geert-Jan Bogaerts
BRUSSEL
Dat zei de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gisteren in Brussel. Volgens de veedeskundigen Gareth Davies en Yves Laforban, die onderzoek hebben gedaan naar het voorkomen van veeziektes, is het geen toeval dat negen van de vijftien grote epidemieën van de laatste jaren in Europa voorkwamen. Dat ligt vooral aan het intensieve karakter van de veehouderij: steeds meer dieren op een steeds kleiner oppervlak.
Bovendien speelt de grotere openheid een rol. Het is gemakkelijker geworden om dieren over grote afstanden te transporteren. De FAO wil dan ook dat er aan de grenzen strikter gecontroleerd gaat worden, of liever nog: het vervoer over grote afstanden aan banden te leggen.
Volgens Davies ontloopt de intensieve veehouderij haar verantwoordelijkheden. 'Het lijkt erop dat de industrie niet bij machte is om de benodigde discipline op te brengen. En het beleid van overheden om veehouders te compenseren voor schade die zij als gevolg van veeziekten lijden, helpt ook niet echt.'
Davies wijst erop dat de kosten van de epidemieën grotendeels gedragen worden door de belastingbetaler. Het is de vraag of die dat nog langer wil blijven doen. Hij pleit voor een systeem waarin boeren zich kunnen verzekeren tegen de schade bij een epidemie.
Davies vindt de tijd rijp om actie te ondernemen. Tot voor kort werden epidemieën volgens hem gezien als een onvermijdelijk kwaad waartegen niets te beginnen was. 'Maar ik geloof dat we nu beginnen in te zien dat we met een groot probleem kampen dat structureler van aard is dan we dachten', denkt de onderzoeker.
In Nederland en Denemarken is al een nieuwe aanpak in de maak. Denemarken wil zijn veestapel reduceren door beperkingen te stellen aan de hoeveelheid mest, terwijl minister Van Aartsen het plan heeft om de varkensstapel in Nederland met 25 procent in te krimpen. Dat is volgens de FAO niet alleen nodig vanuit het oogpunt van epidemiebestrijding, maar ook voor milieuzorg.
De FAO ziet weinig in vaccinaties tegen bijvoorbeeld de varkenspest. 'In het verleden is bewezen dat grote vaccinatieprogramma's niet leiden tot minder ziekten.'