Familie Wessels verkoopt groot belang in VolkerWessels

De familie Wessels verkoopt een groot deel van haar belang in het bouwbedrijf VolkerWessels. Nu bezit de familie nog 90 procent van de aandelen, dat moet straks 42,5 procent zijn....

ANP

De vermogensbeheerder CVC Capital Partners neemt een belang van 42,5 procent in VolkerWessels, aldus de onderneming donderdag. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. De familie was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Het management van VolkerWessels krijgt er 5 procent van de aandelen bij, waardoor het belang van de bestuurders in het bedrijf stijgt tot 15 procent. De vakorganisaties zijn inmiddels ingelicht en er is toestemming gevraagd aan de mededingingsautoriteiten. De transactie moet in mei worden afgerond.

Volgens de partijen is het uitgangspunt van de transactie een langetermijnstrategie, gericht op groei van het bouwbedrijf. Daarbij moet er een evenwichtige verdeling zijn van de financiële belangen tussen bestaande en nieuwe aandeelhouders.

Volgens een woordvoerder houden ook 'familieomstandigheden die te maken hebben met ziekte’ verband met de verkoop. Dit heeft ertoe geleid dat de familie concludeert dat er een grote verantwoordelijkheid op haar schouders rust als enig aandeelhouder van een groot bedrijf als VolkerWessels.

Het eerste contact met CVC Capital is gelegd aan het begin van dit jaar, aldus de woordvoerder. Al vrij snel zijn de partijen op exclusieve basis gaan onderhandelen. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over investeringen op lange termijn.

VolkerWessels boekte vorig jaar een omzet van 4,5 miljard euro. De nettowinst – voor afschrijving van goodwill – steeg van 82,1 miljoen euro in 2005 naar 129,4 miljoen in 2006.

Bij de bouwonderneming werken ongeveer 17 duizend mensen. VolkerWessels werd in 2003 van de beurs gehaald door de Twentse ondernemer Dik Wessels. De Vereniging van Effectenbezitters vindt dat aandeelhouders destijds veel te weinig geld hebben gekregen. Er werd een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Daaruit zou blijken dat de onderneming 41 euro per aandeel waard was, in plaats van de betaalde 21 euro.

Volgens de woordvoerder van VolkerWessels kwam de publicatie van dat rapport drie jaar nadat het bedrijf van de beurs was gehaald. In die periode zijn de koersen van andere bouwgerelateerde bedrijven volgens hem met ongeveer 200 procent gestegen. De Ondernemingskamer heeft in deze zaak overigens nog geen uitspraak gedaan.

Wessels is tevens grootaandeelhouder van het investeringsvehikel Reggeborgh Beheer in het Twentse Rijssen. De familie behoort tot de rijkste twintig van Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden