'Familie Van Vliet van Adessium Foundation gulste gever'

De familie Van Vliet van de Adessium Foundation is de gulste gever van Nederland op sociaal gebied. Het fonds van Gerard van Vliet, gevuld met de opbrengsten van de verkoop van zijn hedgefonds Transtrend in 2007 aan Robeco, gaf in 2013 ruim 16 miljoen euro uit aan onder meer voedselbanken, gehandicaptensport en onderzoeksjournalistiek. De Van Vliets worden gevolgd door Martijn van der Vorm (van de HAL) en de familie Brenninkmeijer.

Vrijwilligers sorteren paprika's bij de Voedselbank. Beeld ANP
Vrijwilligers sorteren paprika's bij de Voedselbank.Beeld ANP

Dat stelt het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken in het vandaag verschijnende zomernummer. De Stichting De Verre Bergen van Martijn van der Vorm, de oud-voorzitter van HAL Holding, gaf volgens het blad 4 miljoen euro uit aan 'gedurfde ideeën voor een sterker en beter Rotterdam', zoals Mentoren op Zuid, voor kinderen en jongeren.

De familie Brenninkmeijer (van C&A) doneerde van haar 44,3 miljoen euro onder meer aan het spektakel The Passion. Maar omdat onduidelijk is hoeveel van de miljoenen in Nederland zijn besteed, heeft de redactie de familie op de derde plaats gezet.

Grote giften

De lijst is gemaakt op basis van schattingen en informatie van onder meer het zakenblad Quote, het blad Miljonair en De Dikke Blauwe, een filantropische jaargids. Ook die moeten het vooral doen met schattingen en onvolledige informatie , zegt de in goede doelen gespecialiseerde hoogleraar René Bekkers (VU). In Nederland bestaat weinig openheid over grote giften. Bovendien zijn giften van de stichtingen en fondsen niet automatisch hetzelfde als giften van de vermogende Nederlanders die erachter zitten. Dat maakt het ook lastig te bepalen of rijke Nederlanders veel of juist relatief weinig geven aan goede doelen.

Hoe het ook zij: volgens het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken behoren ook onder andere TomTom-oprichter Pieter Geelen (Turing Foundation, 3,5 miljoen euro), de familie Van Leer, Frederik van Beuningen en John Fenteren van Vlissingen tot de toptien van rijken waar je aan kunt kloppen om sociale noden in Nederland te lenigen. Erkende weldoeners als Joop van den Ende en Boudewijn Poelmann (Postcode Loterij) en de familie De Rijcke (van Kruidvat) hebben de lijst niet gehaald. Het ging niet om donaties aan cultuur of ontwikkelingshulp , maar om sociale noden in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden