Familie Poot zet bedrijf Chipshol te koop

Gebiedsontwikkelaar Chipshol staat te koop. De eigenaar, de oprichtersfamilie Poot, heeft besloten te stoppen met het bedrijf, onder meer door de hoge leeftijd van de inmiddels 89-jarige Jan Poot senior. Dat heeft de familie vrijdag in een verklaring bekendgemaakt. Poot senior wordt de drijvende kracht genoemd achter de grootste particuliere gebiedsontwikkelaar in de Schiphol-regio.

Directeur van Chipshol Peter Poot (links) en zijn broer Cees Poot (midden). Beeld anp
Directeur van Chipshol Peter Poot (links) en zijn broer Cees Poot (midden).Beeld anp

Alle grondposities rond luchthaven Schiphol die nog worden ontwikkeld, staan in de etalage. Volgens de familie is er recente belangstelling getoond van internationale partijen om te investeren in luchthavens. Het verkoopbesluit is al bekendgemaakt in een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Met de voorgenomen verkoop komt er een einde aan een 20 jaar durende grondoorlog met Schiphol Group, de Staat en andere overheden. De te verkopen percelen betreffen 150 hectare strategisch gelegen grond in de directe nabijheid van de start- en landingsbanen van Schiphol, waaronder terreinen in Badhoevedorp-Zuid.

'Ik voel dat de krachten flink achteruitgaan', zegt Jan Poot in een vraaggesprek samen met zijn zoon Peter, met Het Financieele Dagblad (FD). 'Daarom zeggen Peter en ik: we stoppen ermee, we verkopen de zaak.'

'Airport City'
Jan Poot richtte het bedrijf in 1986 op 62-jarige leeftijd op. Chipshol wilde van Schiphol een 'Airport City' maken met werkgelegenheid voor 70.000 mensen. Het bedrijf vocht echter jarenlang een conflict uit met Schiphol.

Zoon Peter Poot (59) was twintig jaar directeur van Chipshol. Hij wil na de verkoop van het bedrijf beginnen met recreatieve gebiedsontwikkeling in het buitenland.

Volgens berekeningen van het FD kan op basis van de prijs voor een vierkante meter aan de Zuidas van 1000 tot 2000 euro de grondwaarde na bestemmingswijziging uitkomen tussen de 1,5 en 3 miljard euro. De familie Poot wil geen verkoopprijs noemen.

De luchthaven Schiphol wil niet reageren op het besluit van de familie Poot om te stoppen met Chipshol. 'Wij hebben kennis genomen van het besluit en zien geen aanleiding om te reageren', liet een woordvoerder weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden