Familie Dreyfus ruziet over handelsbedrijf

Het is hommeles binnen de familie Dreyfus, eigenaar van een van de grootste handelsbedrijven in agrarische producten in de wereld: de in Amsterdam gevestigde Louis Dreyfus Holding.

Margarita Louis-Dreyfus. Beeld AFP

Oorzaak is onenigheid over de prijs die meerderheidsaandeelhouder Margarita Louis-Dreyfus wil betalen voor de stukken van de andere familie-aandeelhouders die daarvan af willen. Margarita Louis-Dreyfus vindt de vraagprijs te hoog, de familieleden vinden de bieding te laag. Inmiddels heeft zowel de Nederlandse als Franse rechtbank zich over de zaak gebogen.

Louis Dreyfus Holding is de zogenoemde D in de roemruchte keten van ABCD-bedrijven die de wereldhandel in agrarische producten domineren. De A is van Archer Daniels Midlands, de B van Bunge en de C van Cargill.

Louis Dreyfus Holding (50 miljard euro omzet en 22 duizend werknemers) beheerst alleen al 10 procent van de handel in agrarische producten. Het is de grootste speler in de markt van katoen en rijst en is de op een na grootste handelaar in suiker. Volgens Bloomberg is de holding ook eigenaar van LDC Metals, een groot handelsbedrijf in metalen.

Margarita Louis-Dreyfus werd 54 jaar geleden in de Sovjet-Unie geboren als Margarita Bogdanova. In 1988 ontmoette ze de Fransman Robert Louis-Dreyfus die net 50 procent van het in 1865 opgerichte familiebedrijf in handen had. Ze trouwden twee jaar later. Na zijn dood in 2009 als gevolg van leukemie breidde Margarita Louis-Dreyfus dit belang uit tot ruim 80 procent. Hiervoor leende ze op onderpand van haar aandelen grote bedragen bij Zwitserse banken. Nu staat ze met een vermogen van 8 miljard euro hoog in de rijkenlijst van Forbes.

Volgens de statuten moeten minderheidsaandeelhouders - veelal andere leden van de familie Dreyfus - hun aandelen aan haar aanbieden indien zij die willen verkopen. Maar Margarita Louis-Dreyfus wil eigenlijk geen nieuwe aandelen aanschaffen en zou zelfs een deel van haar stukken willen verkopen.

Nu de partijen er niet uitkomen, moet de Franse Kamer van Koophandel (ICC) een faire marktprijs bepalen. Naar schatting zal de 20 procent aan aandelen bijna een miljard euro waard zijn. De ICC heeft de hulp van deskundigen ingeroepen om de exacte waarde te bepalen. Margarita Louis-Dreyfus is het echter niet eens met het tarief die de deskundigen in rekening brengen. Daarvoor is ze eerst naar een Franse rechter gegaan, toen die haar in het ongelijk stelde stapte ze naar een Nederlandse rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden