Familie doet Menken Van Grieken weg

De families Menken en Van Grieken stappen helemaal uit hun familiebedrijf Menken Holding. De zuivelactiviteiten worden verkocht aan Campina Melkunie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Tien jaar geleden al begon de langzame ontmanteling van het familie-imperium. Toen fuseerde Menken Landbouw in Wassenaar met Van Grieken in Rijswijk. Melkunie nam toen een belang van 40 procent in het nieuwe bedrijf, dat uiteindelijk Menken Holding ging heten.

Bijna een jaar geleden verkocht Menken Holding de melkfabriek Menken van Grieken in Wassenaar aan Campina Melkunie. Enkele maanden na de overname verdween al het merk Menken van Grieken.

Directeur R. Luycks van Menken Holding is zelf een van de managers die een belang in de sap-divisie Menken Drinks wil nemen. Verder nemen directeur F. Barel en G. van Dijk van Menken Drinks deel, en J. van Grieken. Van Grieken was tot voor kort commissaris bij Menken Holding en enkele jaren directeur van Menken Drinks. Campina Melkunie neemt een belang van 40 procent 'om de management buy-out mogelijk te maken'. De contracten moeten dit jaar rond zijn.

Menken Drinks vult blikjes met frisdrank en flessen of pakken met sap. Eigen merken heeft het niet. 'Wij zijn een loonvuller', zegt Luycks bescheiden. Het afgelopen jaar is 40 miljoen gulden geïnvesteerd in Spanje en in de vestiging in Bodegraven. Verder heeft de divisie een fabriek in Frankrijk.

Vakbondsbestuurder Leo Bons van de CNV Bedrijvenbond is bezorgd over de verzelfstandiging. 'De bedrijfsresultaten zijn al enige jaren negatief. Daarom verwacht ik dat dit bedrijf op termijn moet samenwerken met een ander, soortgelijk bedrijf.'

Menken Drinks maakt een omzet van 210 miljoen gulden en draait volgens Luycks 'operationeel neutraal'. Hij vindt dat geen probleem. 'Je moet zo'n bedrijf nooit kopen op het hoogtepunt van de markt. Wij denken dat er wel wat te verbeteren valt. De markt waarin wij werken is erg versnipperd, terwijl zowel onze afnemers als onze leveranciers hele grote partijen zijn. Wij willen zelf een grote partij worden door overnames en fusies.'

De zuivelbedrijven van Menken Holding, Menken Dairy Food in Oldenzaal (slagroom in spuitbussen) en Menken Polderland in het Brabantse Oudgastel (roomproducten voor grootverbruikers), worden overgenomen door Campina Melkunie. Campina Melkunie verwacht er geen reorganisaties. De bedrijven hebben samen een kleine 200 miljoen omzet.

Aldus komt een einde aan de lange traditie van Menken en Van Grieken. Leen Menken begon in 1926 als melkboer die met paard en wagen zijn klanten in Oegstgeest bediende. Na een aantal jaren ging hij thuis zelf boter maken, en na de Tweede Wereldoorlog kocht hij een melkfabriekje in Wassenaar. Het waren ook de Menkens die de frisdrankenfabriek in Bodegraven begonnen, en die frisdranken gingen bottelen en inblikken.

De nering van de Van Griekens was nog ouder, maar verder gelijk: melkboer in Rijswijk. Van Grieken had al voor de Tweede Wereldoorlog de hand gelegd op een fabriekje. De twee families besloten pas in 1988 tot een fusie die Menken van Grieken opleverde. Onlangs werd werd Adriaan Menken 72 en hij zijn commissariaat bij Menken Holding opgeven. De beide families vonden daardoor dat hun band met het bedrijf te dun was geworden, en besloten de boedel van de hand te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.