Faillissement slachterij Weyl blijft KPMG achtervolgen

Een geruchtmakend faillissement van runderslachterij Weyl uit Enschede van vijf jaar geleden blijft KPMG achtervolgen. Het accountantskantoor stond dinsdag voor de rechter in Amsterdam omdat de curatoren via een kort geding een intern onderzoeksrapport van KPMG in handen willen krijgen van direct na de ondergang. Daarin zou worden geconcludeerd dat het kantoor fouten heeft gemaakt bij dit bankroet.

De curatoren willen het KPMG-rapport hebben om aan te tonen dat de accountantscontrole bij Weyl heeft gefaald. Beeld anp

De curatoren willen het rapport hebben om aan te tonen dat de accountantscontrole bij het vleesbedrijf heeft gefaald, waardoor de directie jarenlang zijn gang kon gaan met het knoeien in de boekhouding. Daaraan kwam pas een einde toen Weyl in 2010 failliet gang. Daarbij verloren 900 mensen hun baan. Vooralsnog - in afwachting van een eventuele claim tegen KPMG - blijven de banken, de fiscus, het UWV en de leveranciers achter met een schadepost van 150 miljoen euro. De twee directeuren van Weyl zijn inmiddels veroordeeld tot celstraffen van twee jaar en één jaar.

De curatoren eisten al eerder, in 2012, de interne stukken van KPMG. Dat kort geding werd gewonnen, waarna het interne controledossier werd overhandigd. Pas onlangs, bij de behandeling van de door de curatoren ingediende tuchtklacht tegen KPMG bij de accountantskamer, bleek dat er nog meer stukken waren. KPMG heeft in 2010 zelf ook onderzoek gedaan naar het debacle. Daarvan wisten de curatoren tot dan toe niks. KPMG heeft naar buiten toe altijd volgehouden dat de controle bij Weyl adequaat was, aldus curator Jacques Daniëls.

KPMG wil geen afschrift van deze 'Quality Control-rapporten' geven, omdat het om interne stukken gaat die niet zijn bestemd voor derden. Verder hebben de curatoren het gehele controledossier van Weyl al tot hun beschikking, stelt KPMG, en hebben zij in een eerder stadium voldoende onderzoek kunnen uitvoeren. Het kantoor verzet zich volgens een verklaring ook omdat 'het leervermogen van (accountants)organisaties wordt beperkt op het moment dat dergelijke analyses door derden opeisbaar worden en in juridische zaken kunnen worden ingebracht.'

Grote belangen

De belangen bij de zaak zijn groot. KPMG is al aansprakelijk gesteld voor het faillissement van het Twentse vleesbedrijf. Volgens het curatorenverslag gaven de jaarrekeningen van Weyl - die door KPMG gecontroleerd werden - tien jaar of mogelijk nog langer geen correcte weergave van de werkelijkheid. Debiteuren en voorraden werden 'zwaar opgeklopt', terwijl een deel van de crediteuren buiten de jaarrekening zou zijn gehouden. In plaats van een positief eigen vermogen van 12 miljoen euro zou de destijds grootste slachterij van Nederland eigenlijk een negatief vermogen hebben van 33 miljoen euro. Volgens de curatoren was Weyl sinds de mkz-crisis van 2001 eigenlijk al technisch failliet, maar werd dat jarenlang verborgen gehouden in de door KPMG goedgekeurde jaarrekeningen.

Voor het vervolg van de claim tegen KPMG is het wachten nu op het oordeel van de accountanskamer. Curator Daniëls verwacht dat nog voor het einde van het jaar. Ook de uitspraak van het kort geding van dinsdag over het vrijgeven van de Quality Control-rapportage verwacht Daniëls nog voor de jaarwisseling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden