Die innovaties op het gebied van scheepsschroeven hebben Van Voorden niet kunnen redden van de ondergang.
Die innovaties op het gebied van scheepsschroeven hebben Van Voorden niet kunnen redden van de ondergang. ©

Faillissement maakt einde aan begrip in de maritieme wereld

Einde voor 105 jaar oude gieterij

Afgelopen maandag heeft de rechter het faillissement uitgesproken over Van Voorden Castings uit Zaltbommel. Daarmee komt een einde aan een begrip in de maritieme wereld. Van Voorden werd in 1912 opgericht en produceerde hoogwaardig industrieel gietwerk, zoals pomphuizen en scheepsschroeven.

'Vrijwel de gehele mondiale baggervloot maakt gebruik van onze producten,' schrijft Van Voorden op de eigen website (die woensdag nog in de lucht was). Het bedrijf hield zich niet alleen bezig met de productie, maar ook met de ontwikkeling van de scheepsschroef.

'Wij hebben samen met Van Voorden gewerkt aan een expertsysteem voor het ontwerpen van scheepsschroeven', laat een woordvoerder van het instituut voor maritiem onderzoek in Wageningen MARIN weten. Die innovaties hebben Van Voorden niet kunnen redden van de ondergang.

'Van Voorden heeft het faillissement zelf aangevraagd. Het bedrijf had last van de malaise in de scheepvaartbranche', legt curator Houtman van Poelmann van den Broek Advocaten uit. Of Van Voorden overlevingskansen heeft in de vorm van een doorstart, durft de curator niet te zeggen. Het grootste deel van de schulden laat de onderneming achter bij leveranciers en de bank. Voor de 85 werknemers van Van Voorden is ontslag aangevraagd.

Over 2016 pakt het resultaat vermoedelijk slechter uit

In 2012 nam de Andus Groep het Zaltbommelse bedrijf over. Andus heeft dochterbedrijven in heel Europa, onder meer in de petrochemie, de farmacie en de offshore. In 2015 wisten de 1.000 werknemers van Andus een nettowinst van 7 miljoen euro te behalen op een omzet van 320 miljoen. Over 2016 pakt het resultaat vermoedelijk slechter uit. In november moest Andus bij nog een dochtermaatschappij de deuren sluiten: Nedstaal uit Alblasserdam viel om door slechte marktomstandigheden. Bij dat faillissement waren 200 arbeidsplaatsen betrokken.

Bij de Andus Groep wilde niemand commentaar geven op het faillissement van Van Voorden.