PROFIEL

Failliet V&D zal eigenaar weinig pijn doen

De investeerder wil altijd snel resultaten, maar V&D lijkt een verliespost van 170 miljoen euro te worden.

Peter de Waard
Verhuurder IEF eist in kort geding tegen de V&D nu ontruiming van de panden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Beeld anp
Verhuurder IEF eist in kort geding tegen de V&D nu ontruiming van de panden in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.Beeld anp

In april 2012 eiste de Amerikaanse investeerder Sun Capital een reorganisatie bij het Duitse postorderbedrijf Neckermann dat het, net als V&D twee jaar eerder, had gekocht. De helft van de banen zou moeten verdwijnen, waaronder 150 van de 490 in Nederland. Maar de ondernemingsraad en de vakbonden lagen dwars.

In juli 2012 vroeg Sun daarom zelf surseance aan, wat drie maanden later leidde tot een faillissement. De Amerikaanse private-equitygigant verloor 200 miljoen euro op de investering in Neckermann. Als V&D failliet zou gaan, verliest Sun naast de aankoopsom van 70 miljoen euro ruim 100 miljoen aan verliesfinanciering. Gegokt en verloren, zo heet dat. Van een faillissement meer of minder kijkt Sun Capital niet op. Toen in 2011 in een week zowel restaurantketen Real Mex als de ijszaken van Friendly's Ice Cream failliet gingen, kopte The Wall Street Journal: Congrats, Sun Capital: 2 Bankruptcies in a Week.

Kredietcrisis

Sun Capital kan in tegenstelling tot V&D een stootje hebben. De private-equity-investeerder beheert een vermogen van 9 miljard dollar (7,9 miljard euro) dat onder de slogan 'van potentie naar resultaten' in 61 grote bedrijven is geïnvesteerd. Samen hebben die bedrijven een omzet van 40 miljard dollar en bieden zij werk aan 170 duizend mensen. 'Als we een bedrijf zouden zijn, stonden we in de Fortune 500', zo wordt trots gemeld op de website. Tot die bedrijven horen bekende winkelketens als de modezaken Bon Marché, American Golf en de beddenwinkel Dreams. Maar er zijn ook restaurantketens (Bar Louie), papierfabrieken en industriële bedrijven in de portfolio. In Nederland is Sun verder eigenaar van de modeketen Scotch & Soda.

Sun is geen bedrijf met een langetermijnvisie. Het is een investeerder die snel resultaten wil. 'Stagnerende economieën zijn ideaal voor ons', zo zei oprichter Marc Leder. Vergeleken met V&D, dat een historie heeft van 128 jaar, is Sun Capital - genoemd naar de zonneschijnstaat Florida waar het is gevestigd - heel jong. Het werd in 1995 opgericht door Leder en Rodger Krouse die er nog altijd de scepter zwaaien. Voor die tijd werkten ze voor de roemruchte zakenbank Lehman Brothers wier ondergang in 2008 de aanleiding was tot de kredietcrisis.

Hampton Hugh Hefner

Zakelijk gezien is Leder op de penny, maar privé smijt hij met geld. Hij is onder meer eigenaar van de basketbalclub Philadelphia 76ers en de hockeyclub NJ Devils. Zoals rijke Amerikanen betaamt, doet hij ook aan liefdadigheid. Maar regelmatig is hij sinds zijn scheiding in 2009 in het nieuws gekomen met allerlei uitspattingen, zoals party's in een strandvilla in Bridgehampton bij New York die voor 500 duizend dollar was gehuurd en waarbij naakte dames rond het zwembad zwierven. Leder dankt daar de bijnaam Hampton Hugh Hefner aan.

Leder financierde ook Mitt Romney, de presidentskandidaat die in 2012 van Barack Obama verloor. Ook zijn kompaan Krouse staat bekend als een donateur van de republikeinen. In 2009 kwam hij in de publiciteit omdat hij een groot bedrag verloor in de piramidefondsen van Bernhard Madoff.

(Archiefbeeld uit 2012) Mitt Romney werd in 2012 gefinancierd door Leder Krouse. Beeld afp
(Archiefbeeld uit 2012) Mitt Romney werd in 2012 gefinancierd door Leder Krouse.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden