Failliet moederbedrijf drogisterijketen DA maakt doorstart

Het failliete moederbedrijf van de DA-drogisterijen is overgenomen door de Nederlandse Drogisterij Service. Zowel de zeven winkels van DA als de overkoepelende inkooporganisatie DA Retailgroep gaan naar de Drogisterij Service. De 212 medewerkers van het DA-moederbedrijf worden ontslagen, maar krijgen mogelijk een nieuwe positie bij de nieuwe eigenaar.

null Beeld anp
Beeld anp

De andere 259 drogisterijen van DA zijn in bezit zelfstandige franchisenemers. Zij kunnen hun winkel vaak ook behouden in het geval van een faillissement, maar zijn bij een succesvolle doorstart verzekerd van goederen en de merknaam DA. Dat zegt de voorzitter van de coöperatie van DA-winkels Ronald Rodenberg. 'Ik ben zuinig op de merknaam DA. De keten bestaat 73 jaar en zal voorlopig niet uit het straatbeeld verdwijnen.'

De franchisenemers verkeren in onzekerheid sinds woensdag bekend werd dat hun naamgever DARG surseance van betaling had gekregen. De dag voor Kerst zijn de leveringen gestopt. Zij worden volgens Rodenberg voorlopig overgenomen door een aantal kleine leveranciers en Holland Pharma. Die drogisterijtoeleverancier heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse Drogisterij Service en realiseert nu dus ook mede de doorstart.

Rodenberg hoopt dat de doorstart snel in daden wordt omgezet. 'Het faillissement geeft ongemakken met de levering van producten en winkeliers maken zich zorgen over de toekomst van hun formule.'

Het straatbeeld gaat veranderen

Behalve DA vroeg ook warenhuis V&D vorige week uitstel van betaling aan. Lees hier een reportage over de V&D in Alkmaar, waar ze nog weinig te klagen lijken te hebben over de klandizie. Toch denken sommigen dat ook hier binnenkort de lichten uitgaan.

En lees hier waarom ketens als V&D en DA onderuit gaan.

Goed of slecht nieuws?

Het succes van een doorstart valt of staat met de voorwaarden die Holland Pharma stelt aan de franchisenemers, zegt advocaat Theunis Meijer. Hij is de raadsman die namens zijn kantoor Ludwig & Van Dam de coöperatie en een aantal zelfstandige DA-winkels bijstaat. Meijer is nog niet ingelicht over de doorstart. 'Voor iedere individuele franchisenemer moet worden beoordeeld of dit goed nieuws is of niet', zegt hij. 'Voortgang is altijd te verkiezen boven onzekerheid. Afhankelijk van de intenties van de nieuwe eigenaar zal alles weer onderwerp van onderhandeling worden: de prijs van de producten, de kosten voor het dragen van de merknaam en de huur van de panden.

Vorig jaar verbraken 53 DA winkeliers hun franchisecontract uit onvrede over een nieuwe formule van het DA-hoofdkantoor. Henk Castelijns, de retaildirecteur van DA, noemde dat tegen RTLZ als een van de oorzaken dat DA nu failliet is.

Maar het opstappen van de franchisenemers was eerder het gevolg van slechte bedrijfsvoering, vindt advocaat Meijer. 'Veel gezonde ondernemers hebben hun contract niet verlengd vanwege de prestatie van DA. Samenwerken met DA doe je alleen als dat iets oplevert. Maar DA wist niet voldoende in te spelen op een veranderende markt.' Iedere franchisenemer zal volgens Meijer voor zichzelf de afweging maken of hij verder wil met de Nederlandse Drogisterij Service.

Gisteravond viel ook het doek voor detailhandelsbedrijf Macintosh. Het moederbedrijf van ketens als Scapino, Dolcis, Invito en Manfield vroeg net als V&D vorige week nog uitstel van betaling aan, maar werd dinsdagavond failliet verklaard. Wat er met V&D gaat gebeuren is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden