Failliet Estro had ook bij ING en ABN Amro schulden

ING Bank en staatsbank ABN Amro bezitten samen meer dan 20 procent van de aandelen van het failliete bedrijf in kinderopvang, Estro. Dat blijkt uit het tweede verslag van de curator van Estro, Wouter Jongepier. ING heeft 12,92 procent van de nu waardeloze aandelen, ABN Amro 8,36 procent.

Een vestiging van Estro. Beeld anp
Een vestiging van Estro.Beeld anp

Beide banken hebben ook geld uitgeleend aan Estro, schrijft Jongepier, maar hij meldt niet om hoeveel dat gaat. Drie buitenlandse banken hebben samen bijna 20 procent van de aandelen: Deutsche Bank, Investec Bank (Brits/Zuid-Afrikaans) en Societé Générale (Frans); ook zij hebben kredieten verstrekt.

De vijf banken kregen die aandelen bij een herstructurering in januari 2013. Toen stapte toenmalig eigenaar Providence, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, uit Estro. De betrokken banken schrapten een deel van hun vorderingen in ruil voor een pakket Estro-aandelen van Providence.

In diverse media is gesteld dat de bankschulden van Estro 100 miljoen euro zouden bedragen. Als dat klopt, zou ING rond 30 miljoen hebben uitgeleend en ABN Amro ruim 20 miljoen. Daarvan zien ze waarschijnlijk weinig terug.

Een andere aandeelhouder die opduikt in Jongepiers verslag is CELF, een investeringsmaatschappij die behoort tot de Carlyle Group. Die bezit 10,8 procent van de aandelen.

Investeringsmaatschappij HIG, die naar werd aangenomen een ruime meerderheid van de aandelen zou bezitten, had slechts een minderheid via zijn dochter Grace Bay II Holdings: 48,05 procent.

Curator ligt onder vuur

Curator Jongepier komt steeds meer onder vuur te liggen. Bij de rechtbank ligt een verzoek om hem te vervangen. Dat is afkomstig van Ad Doorneveld, directeur van een andere keten van kinderdagverblijven, de SWKGroep.

Doorneveld voelt zich buitenspel gezet. Hij had in het voorjaar, ver voor het faillissement, bij Estro geïnformeerd of het bedrijf te koop was. Hij werd toen genegeerd. Maar toen curator Jongepier samen met de directie van Estro een doorstart voorbereidde, werd hij niet benaderd. Twee andere bedrijven wel, maar die wilden Estro niet kopen. Daarop werd het bedrijf grotendeels verkocht aan de grootste aandeelhouder van Estro, investeringsmaatschappij HIG. De nieuwe naam is Smallsteps.

Doorneveld is er razend over. 'Diefstal' noemt hij de doorstart. Hij zegt veel meer voor Smallsteps te hebben willen betalen dan HIG deed. Curator Jongepier zegt dat de directie van Estro hem niet op de hoogte heeft gesteld van Doornevelds belangstelling. Hij zegt die kwestie te zullen onderzoeken.

Doorneveld vindt dat dat riekt naar 'de slager die zijn eigen vlees keurt'. Hij heeft een formeel verzoek ingediend bij de rechtbank om Jongepier vervangen te krijgen. De kans dat dat lukt, is niet groot. De rechtbank heeft elke stap die Jongepier in de aanloop naar het faillissement deed, goedgekeurd. 'Als ze niet op mijn verzoek ingaan, overweeg ik een bodemprocedure te beginnen', zegt Doorneveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden