Facebook probeert het opnieuw: eigen cryptomunt 'Diem' voor 3 miljard gebruikers

Facebook geeft zijn plannen voor een eigen wereldwijde cryptomunt niet op. Een eerdere poging liep stuk op hevig verzet van Amerikaanse en Europese toezichthouders, maar met de ‘Diem’ hoopt de multinational dit keer wél succes te hebben.

Facebook CEO Mark Zuckerberg tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, over een eerdere poging voor een eigen valuta.  Beeld REUTERS
Facebook CEO Mark Zuckerberg tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, over een eerdere poging voor een eigen valuta.Beeld REUTERS

Het doel is nog altijd een gloednieuwe valuta te introduceren voor de circa 3 miljard gebruikers van het Facebook-imperium, dat ook sociaal medium Instagram en berichtendienst Whatsapp behelst. Het gaat om een zogenoemde ‘stablecoin’. Dat is een cryptomunt à la de Bitcoin, maar dan vastgeklonken aan de koers van een bestaande munt – in dit geval de dollar. De Diem zal uitgegeven en beheerd worden door, het in digitaal bankieren gespecialiseerde, Silvergate Capital. Dat werd deze week bekend gemaakt.

Spotify en Uber doen mee

‘We willen een betalingssysteem dat veilig is voor consumenten en bedrijven, dat betalen sneller en goedkoper maakt’, stelt CEO Stuart Levey van de Diem Association in een persbericht. Daarbij wijst hij nadrukkelijk op de 1,7 miljard aardbewoners die nu geen toegang zouden hebben tot een bankrekening.

Het samenwerkingsverband achter Diem zal grotendeels verhuizen van Zwitserland naar de Verenigde Staten. Onder de 26 bedrijven en goede doelen zitten bekende namen als Spotify en Uber. Maar enkele van de grootste partners van Facebook bij de lancering van de voorganger van Diem, de Libra, prijken niet langer op de website van het initiatief. Het gaat onder andere om PayPal, Mastercard en Visa.

Zij deinsden in 2019 terug voor de felle kritiek van politici en toezichthouders op de Libra. De toenmalige Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, waarschuwde dat de munt misbruikt kon worden door ‘witwassers en geldschieters van terroristen’. Privacy-activisten vreesden dat Facebook niet te vertrouwen is als het gaat om gevoelige financiële data – bijvoorbeeld aan welke politieke partij gebruikers van het platform lidmaatschapsgeld betalen.

Zonder euro

De initiatiefnemers van Diem zeggen dit keer meer rekening te willen houden met de zorgen van toezichthouders. Zo zou er gewerkt worden aan maatregelen om witwassen via de munt te bestrijden. En in plaats van aan een mandje van munten – waaronder de euro – wordt de ‘Facebook-valuta’ dit keer enkel aan de dollar gekoppeld.

Ook streeft het consortium niet langer naar een vergunning van de Zwitserse financiële toezichthouder. De Amerikaanse dochteronderneming van Diem wil zich nu in de VS als geldtransactiekantoor registreren. Mogelijk volgt later dit jaar een eerste, bescheiden proef met de munt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden