Fabrikant bloedt voor ‘spookbytes’

Een juridisch akkefietje over een alledaagse ergernis voor computergebruikers kost Western Digital zeker 30 miljoen dollar. De Amerikaanse fabrikant van harde schijven koopt de aanklacht af dat op zijn harde schijven minder gegevens zouden passen dan de verpakking suggereert....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Twee advocaten in San Francisco hadden Western Digital vorig jaar aangeklaagd, omdat zijn harde schijven 7 procent minder opslag bieden dan de fabrikant belooft. Zo past op een harddisk die volgens het bedrijf 80 gigabyte aan gegevens kan verstouwen, slechts 74,5 gigabyte.

Het verschil ontstaat doordat het besturingssysteem van een pc de capaciteit van een harde schijf op een andere manier berekent dan de fabrikant. Windows, MacOS X en Linux gebruiken een binair systeem om de grootte van een geheugen weer te geven en drukken die uit in kilobytes, megabytes en gigabytes. Western Digital gebruikt het decimale stelsel. Daardoor ziet een besturingssysteem een gigabyte als 1,07 miljard bytes, in plaats van de 1 miljard bytes van de fabrikant.

Als de 80 gigabyte harde schijven van Western Digital werkelijk zoveel opslag zouden bieden, aldus de klagers, zouden consumenten gemiddeld 80 uur extra muziek kunnen opslaan, ofwel 5600 digitale foto’s.

Western Digital heeft besloten de zaak te schikken om een slepend juridisch conflict te voorkomen. Het bedrijf biedt een miljoen klanten in de Verenigde Staten software aan waarmee ze gegevens op hun harde schijf kunnen kopiëren en gewiste informatie kunnen terughalen. Het pakket kost 30 dollar.

Overigens profiteren de advocaten die de aanklacht indienen het meest van de schikking. Western Digital gaat hun onkosten betalen. Die worden begroot op een half miljoen dollar.

De markt voor harde schijven groeit sterk, omdat steeds meer elektronica met een opslagmedium is uitgerust. Harde schijven zitten in mp3-spelers, zoals de iPod van Apple, en in harddisk recorders, dvd-spelers die daarmee honderden uren televisie kunnen opslaan.

Analisten voorzien tot 2008 een groei van 16 procent per jaar. Vorig jaar werden 375 miljoen harde schijven verscheept, met een gezamenlijke waarde van 24 miljard dollar. Het gros daarvan – 240 miljoen stuks – belandt in computers. Tachtig miljoen verdwijnen in laptops.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden