Fabrikant Alpro laat soja ook in Nederland verbouwen

Er is tegenwoordig ook Nederlandse soja. Bedoeld voor menselijke consumptie, niet als veevoer.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Nederlandse soja?

Klopt. Sinds 2015 laat fabrikant Alpro, dat zuivelvervangers op basis van soja maakt, soja in Nederland verbouwen. Maar ook De Vegetarische Slager teelt kleinschalig Nederlandse soja. In Frankrijk, Italië, België en Oost-Europa wordt al langer soja verbouwd.

Dat is dus goed nieuws voor het milieu!

Je bedoelt omdat er in Zuid-Amerika zoveel regenwoud wordt gekapt voor de teelt van soja? Klopt, maar dan gaat het om soja voor veevoer. Soja voor vlees- en zuivelvervangers maakt maar 6 tot 7 procent uit van de totale sojaproductie. Die soja komt vrijwel allemaal uit de VS, Canada en Europa, waar ontbossing niet aan de orde is.

Maar waarom dan ook in Nederland?

Europa heeft korte aanvoerlijnen en Alpro heeft een fabriek in België, dus is Nederland dichtbij. Door de teelt over meerdere locaties te verdelen worden bovendien de risico's van weersinvloeden gespreid en is de oogstzekerheid groter.

Maar soja groeit toch het beste in de warmte?

'Verschillende sojarassen stellen allemaal andere eisen', zegt boeren- coöperatie Agrifirm. 'De Europese rassen doen het prima in ons klimaat.'

Kan soja hier wel concurreren met andere landbouwgewassen?

De opbrengst van Nederlandse soja is nu al net zo hoog als in bijvoorbeeld in Frankrijk en Canada. Soja concurreert hier met de teelt van maïs en andere granen. Het voordeel zit in de hoge eiwitopbrengst: ruim 40 procent. Maïs bevat ongeveer 10 procent eiwit.

Is soja een kwetsbaar gewas?

Nee. Het heeft nauwelijks water of mest nodig. Sterker nog: soja brengt via bacteriën stikstof in de bodem. Stikstof is het belangrijkste bestanddeel van (kunst)mest. Omdat soja in wisselteelt met andere gewassen wordt geteeld, hoeven die ook minder te worden bemest. Doordat soja heel diep wortelt, verbetert het de bodemstructuur.

Is soja wel winstgevend genoeg voor de Nederlandse boer?

De Nederlandse sojaboeren noemen soja 'een gemakkelijk gewas met lage teeltkosten en een goede opbrengst'. Nu krijgen sojatelers een premie, zodat ze meer kunnen investeren in onderzoek en rassenontwikkeling. Of soja in de toekomst winstgevend blijft, zal blijken.

Is Nederlandse soja nu echt een duurzaam gewas?

We hebben hier te weinig ruimte om zonder importsoja te kunnen. Maar veeteelt heeft ook een enorm ruimtebeslag, waar de (Zuid-Amerikaanse) sojateelt voor het voer nog bijkomt. Soja kan vlees en zuivel prima vervangen. Waar de soja ook vandaan komt: de gevolgen voor het mileu van het eten van sojaproducten zijn vele malen kleiner dan die van vlees en zuivel.

Product: soja

Prijs: nvt

Oordeel: IIIII

Verkrijgbaar: in producten van Alpro en De Vegetarische Slager

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden