EZ: macht Opta fors uitbreiden

Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de bevoegdheden van Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, drastisch uitbreiden. Zo moet Opta het recht krijgen om boetes uit te delen van maximaal 10 procent van de omzet van een bedrijf....

Tot dusver kan Opta slechts boetes opleggen van hooguit 400 duizend euro. Naast het opleggen van hoge boetes moet Opta ook de bevoegdheid krijgen om onaangekondigd invallen te doen, ook indien bedrijven niet bij een geschil zijn betrokken. De toezichthouder kan in het uiterste geval een bedrijf zelfs stilleggen.

De nieuwe plannen van Brinkhorst staan in een brief die hij afgelopen week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hierin meldt de minister dat hij een aantal wijzigingen gaat aanbrengen in zijn voorstel over een nieuwe Telecommunicatiewet, die binnenkort wordt behandeld door de Kamer.

Met de wijzigingen zoekt Brinkhorst meer aansluiting bij het mededingingsrecht. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) kan '10 procent-boetes' opleggen, en invallen doen bij bedrijven. EZ wil ook de procedures rond Opta-besluiten versnellen.

KPN zei gisteravond nog niet te kunnen reageren op het nieuwe wetsvoorstel. Opta laat echter weten 'zeer verheugd' te zijn. 'Het is nu van groot belang dat een nieuwe wet er snel komt', zegt een woordvoerder van de toezichthouder. Opta zegt met zijn huidige instrumentarium niet slagvaardig te kunnen optreden. Door lange bezwaar- en consultatieprocedures duurt het vaak maanden voordat het college uitspraak doet.

'Dit is erg goed nieuws', zegt Marc van der Heijden, de juridische man bij Versatel. Dat maakt deel uit van een groep bedrijven die is verenigd in de ACT, de Associatie van Competitieve Telecomaanbieders. Hiertoe behoren onder meer ook BT, Colt Telecom, MCI en Enertel. 'Opta krijgt eindelijk ook wat tangen en schroevendraaiers in zijn gereedschapskist.'

Aanleiding voor de koerswijziging zijn vooral intensieve gesprekken geweest die Brinkhorst op 13 augustus heeft gevoerd met Opta, zo schrijft hij in de brief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden