Extreem weer treft verzekeraars, honderden miljoenen euro's schade

De hevige hagel en regenval in juni kosten verzekeraars - net als vorig jaar - vele miljoenen euro's aan schadeclaims. Dat leidt onvermijdelijk tot hogere premies.

Ernstige stormschade in een kas in het dorp Someren na het noodweer van afgelopen juni.Beeld anp

De hagelstormen die eind juni vooral het zuiden van Nederland troffen, hebben de grote verzekeraars honderden miljoenen euro's aan schadeclaims gekost. Het is het tweede achtereenvolgende jaar met veel schade door extreem weer. Dat betekent dat de premies voor schadeverzekeringen voor onder meer auto's en woningen omhoog gaan - dit jaar al, of op termijn.

Woensdag kwam ASR als laatste van de vier grote schadeverzekeraars met de halfjaarcijfers. Het moederbedrijf van onder meer a.s.r. en Ditzo blijkt 34 miljoen euro kwijt te zijn aan schadeclaims door hagelstormen. Eind juni trof een combinatie van grote hagelstenen (tot 10 centimeter doorsnee), hevige regenval, wind en bliksem de westelijke en vooral zuidoostelijke regio's van Nederland.

373 miljoen euro

Het 'gros' van de gedupeerden kon schadeloos worden gesteld, zei ASR-topman Jos Baeten woensdag in een toelichting. Enkele tientallen klanten hadden er echter zelf voor gekozen hagelschade niet te verzekeren. De toename van schade door extreem weer in Nederland zal 'op lange termijn' waarschijnlijk leiden tot hogere verzekeringspremies, voorspelde Baeten verder. Maar de komende tijd zal dat bij ASR volgens hem nog niet het geval zijn.

Met de 34 miljoen van ASR kan de totale rekening van het noodweer van eind juni worden opgemaakt. Delta Lloyd moest 44 miljoen euro uittrekken voor de schadeclaims, bij Nationale-Nederlanden (NN) was het 28 miljoen. Achmea was 267 miljoen euro kwijt aan schade aan onder meer auto's, woningen en bij land- en tuinbouwbedrijven. Achmea is de grootste schadeverzekeraar van Nederland en bovendien prominent aanwezig in Zuidoost-Nederland, het zwaarst getroffen gebied. Daarmee kost het noodweer de vier grote verzekeraars samen 373 miljoen euro.

Achmea kondigde enkele weken geleden meteen aan dat hogere premies vanwege het extreme weer 'onvermijdelijk' zijn. Daarmee is het moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer en Interpolis de eerste verzekeraar die expliciet meldt dat de premies omhoog moeten door de klimaatverandering. Andere verzekeraars zullen volgens deskundigen zeker volgen, of ze hebben de premies al verhoogd, zonder specifiek het klimaat te noemen. Welke schadeverzekeringen hoeveel duurder worden, kon Achmea nog niet zeggen. Maar het wordt volgens een woordvoerder geen algemene premieverhoging voor alle klanten. 'Het gaat om de stijging in de premie van bepaalde schadeverzekeringen. Dit kan gelden voor zowel particuliere als zakelijke klanten, waaronder agrarisch ondernemers.'

NN en Delta Lloyd hebben zich nog niet uitgelaten over een premieverhoging. Delta Lloyd zegt de 'producten en premiestelling continu te monitoren'. NN 'evalueert zowel premiestelling als voorwaarden' en 'sluit niet uit in de toekomst maatregelen te moeten nemen'. Verzekeraars kunnen bij dezelfde premie ook de dekking beperken, of alleen een bepaald soort schade - hagel bijvoorbeeld - duurder maken.

Het Verbond van Verzekeraars schatte de schade van de hagelstorm in juni al op minimaal 500 miljoen euro. Het definitieve bedrag wordt door de vele claims pas (veel) later dit jaar bekend, aldus de branchevereniging. Het Verbond voorspelde bijna anderhalf jaar geleden in een rapport dat de schade door klimaatverandering fors zou toenemen. Zowel vorig jaar (met een zomerstorm eind juli en hevige neerslag eind augustus ) als dit jaar (met de hagelstormen) was de zomerschade al groter dan in dat relatief recente rapport van de branchevereniging werd voorspeld. Voor nieuwe, accuratere voorspellingen van de toekomstige schade zijn - naast de eigen cijfers - ook gegevens van het KNMI nodig, stelt het Verbond. Wanneer die komen, is onduidelijk. Volgens het KNMI zijn de jongste klimaatscenario's - die van 2014, die ook de verzekeraars hebben gebruikt - nog robuust en accuraat. In die scenario's werd al een toename van extreem weer voorspeld. De scenario's worden pas geactualiseerd als nieuwe inzichten dat noodzakelijk maken, zegt een woordvoerder van het KNMI. Over wat diverse branches doen met de klimaatscenario's, laat het instituut zich niet uit. 'Dat is de verantwoordelijkheid van die branches zelf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden