Extreem hoge beloning voor topman Shell
Ben van Beurden, topman van Shell, krijgt naast zijn salaris (1,4 miljoen euro) en variabel loon (4,2 miljoen) een eenmalige uitkering.
Oliebedrijf Shell heeft vorig jaar 18,6 miljoen euro betaald aan het pensioen van topman Ben van Beurden. Voor zover bekend is het de duurste pensioenreparatie van een Nederlands bedrijf ooit.
De recordbijdrage blijkt uit het jaarverslag dat Shell donderdag presenteerde. Aandeelhouders en werknemers hebben afkeurend gereageerd op de eenmalige uitbetaling door Shell, naast het vaste salaris van de topman (1,4 miljoen euro) en een variabele beloning (4,2 miljoen euro). 'Wij vinden dat Van Beurden zijn werk goed doet en een hoog salaris verdient, maar deze storting is echt het verkeerde signaal', zegt Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 'Dit enorme bedrag heeft niets meer te maken met de inkomens van normale Shell-werknemers', zegt FNV-bestuurder Egbert Schellenberg.
Tot nu toe kwam de hoogste bekende pensioenstorting in Nederland op naam van de ontslagen Heineken-topman Thony Ruys. Hij toucheerde in 2005 een verkapte gouden handdruk van 4 miljoen euro in zijn oudedagsvoorziening. Shell is nu dus ruim vier keer zoveel kwijt is aan de topman die per 1 januari 2014 is aangesteld.
Verschillende redenen
Er zijn verschillende redenen voor het miljoenenpensioen. In de eerste plaats heeft het bedrijf een eindloonregeling voor werknemers die voor dit jaar in dienst zijn getreden, waarbij ze gegarandeerd 70 procent van hun laatstverdiende loon krijgen. De 56-jarige Van Beurden was manager in de laag net onder de top toen hij in 2014 werd verkozen om de hoogste verdieping in het loongebouw in te nemen. Zijn nieuwe salaris van 1,4 miljoen euro lag aanmerkelijk hoger dan de paar ton die hij gewoon was te verdienen. Verder speelt mee dat hij al sinds 1983 in dienst is bij Shell. Het bedrijf moet dus een grote pensioensprong over een lange periode corrigeren.
Op basis van die gegevens en de relatief lage rente moet Shell een storting doen van 10,7 miljoen euro in het pensioenfonds van de bestuursvoorzitter. Daar komt een bedrag van 7,9 miljoen euro bovenop omdat Van Beurden in 2014 in de Groot-Brittannië werkte en de nieuwe baan in Nederland is. De Britse fiscus wilde even afrekenen.
Eenmalige kwestie
Een woordvoerder van Shell benadrukt dat het een eenmalige kwestie is, die verband houdt met de promotie van Van Beurden. Als indicatie wijst hij op bezoldiging van de tweede man binnen het bedrijf, Simon Henry. Die verdiende iets meer dan 1 miljoen euro en ontving 442 duizend euro aan pensioenpremie. 'De heer Van Beurden heeft het geld ook niet vorig jaar uitgekeerd gekregen', benadrukt de woordvoerder. 'De 7,9 miljoen is naar de Britse belastingdienst gegaan, de rest is een bijdrage aan zijn pensioenfonds om te garanderen dat hij in de toekomst een hoger pensioen kan krijgen.'
'Dit is precies de reden waarom wij al sinds 2005/2006 voor de invoering van een middelloonregeling pleiten', zegt bestuurder Schellenberg van FNV. 'Dan voorkom je dat managers die in hun laatste jaren een toppositie bekleden zoveel geld krijgen.' Shell lag volgens Schellenberg lang dwars maar sinds 2015 is er dan toch een middelloonregeling.
Aandeelhoudersvereniging VEB gaat tijdens de jaarvergadering van Shell een punt maken van de hoge pensioenafdracht en hoopt op de steun van grote aandeelhouders. 'Dit kun je niet maken in een tijd dat veel gepensioneerden gekort worden en jongere werknemers zich zorgen maken om hun pensioen', aldus Paul Koster.