Extra huurverhoging? Scheefwoner blijft zitten waar 'ie zit

Scheefwoners laten zich onder druk van een inkomensafhankelijke huurverhoging niet uit hun goedkope sociale huurwoning verdrijven. Dat concludeert onderzoeksbureau Kantar TNS dinsdag in een rapport dat is opgesteld in opdracht van ING.

Joris Van Venrooij
Scheefwoners laten zich onder druk van een inkomensafhankelijke huurverhoging niet uit hun goedkope sociale huurwoning verdrijven Beeld anp
Scheefwoners laten zich onder druk van een inkomensafhankelijke huurverhoging niet uit hun goedkope sociale huurwoning verdrijvenBeeld anp

In een door Kantar TNS uitgevoerde enquête gaf 84 procent van de scheefwoners - mensen die gezien hun inkomen niet in een sociale huurwoning thuishoren - aan dat de huurverhoging geen invloed heeft op hun bereidheid te verhuizen.

De peiling bevestigt het beeld dat oprees uit onderzoek dat adviesbureau Rigo vorig jaar deed in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Rigo stelde dat 'huurverhogingen vooral bij lage inkomens prikkelen tot doorstroming en dat midden- en hoge inkomens er (op korte termijn) ongevoelig voor zijn.'

Honkvaste mensen

Op dit moment ligt de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning op 40.349 euro. Woningcorporaties moeten 90 procent van hun vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen aan gezinnen met een inkomen onder die grens. Scheefwoners zijn vaak honkvaste mensen die hun sociale huurwoning bemachtigden in een tijd dat hun inkomen lager was, of toen de inkomensgrenzen nog niet golden.

De inkomensafhankelijke huurverhoging werd in 2013 ingevoerd om huurders die eigenlijk te veel verdienen voor een sociale huurwoning ertoe te verleiden te verhuizen naar een duurder onderkomen. Zo zouden betaalbare huizen weer beschikbaar komen voor woningzoekenden die door hun lage inkomen nergens anders terecht kunnen.

In de praktijk werkt dat dus niet, bevestigt ook het Kantar TNS-onderzoek. Mogelijk komt dat doordat de inkomensafhankelijke huurverhoging relatief laag is. Dit jaar bedraagt de maximale huurverhoging voor scheefhuurders 4,3 procent. Een scheefwonend huishouden dat vorig jaar 500 euro per maand betaalde, is door die verhoging dit jaar 521,5 euro per maand kwijt, een stijging die voor de meesten makkelijk is op te brengen. Bovendien pasten verhuurders vorig jaar in slechts 20 procent van de gevallen de maximale huurverhoging toe.

84% van de mensen die gezien hun inkomen niet in een sociale huurwoning thuishoren trekt zich niets van huurverhoging aan

Koophuis te duur

Overigens willen veel huurders wel degelijk doorstromen, volgens Kantar TNS, maar dan naar een koophuis. Vier op de tien zouden graag een huis kopen, maar zien daartoe onvoldoende mogelijkheden. Veel scheefhuurders wonen in de Randstad, waar koopwoningen vaak te duur voor hen zijn. Wie een huis wil kopen, moet tegenwoordig al gauw 10 duizend euro eigen geld meenemen. Dat bedrag kunnen niet alle scheefhuurders bij elkaar sparen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat als scheefwoners toch gaan verhuizen de reden niet ligt in de extra huurverhoging maar in grote levensgebeurtenissen, zoals gaan samenwonen, gezinsuitbreiding of verandering van baan.

Veel scheefhuurders zijn al wat ouder en hebben deze levensgebeurtenissen achter de rug. Bij hen is die prikkel om te verhuizen dus niet meer aan de orde. Ook is deze groep vaak erg gehecht aan hun huis en hun buurt.

Deze mensen, zo concludeert Kantar TNS in het rapport, nemen de inkomensafhankelijke huurverhoging graag voor lief om op hun vertrouwde stek te kunnen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden