Extra compensatie klanten woekerpolis Aegon

Klanten van Aegon met een woekerpolis die extreem veel schade hebben geleden, krijgen een extra compensatie. De verzekeraar heeft over deze schrijnende gevallen maandag een overeenkomst gesloten met Stichting Verliespolis en Stichting Woekerpolis Claim.

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Aegon is de eerste verzekeraar die zo’n regeling is overeengekomen met de belangenclubs. Die hopen dat deze afspraak een leidraad zal zijn voor andere verzekeraars. Aegon heeft 80 miljoen euro apart gezet voor de regeling.

De compensatie komt bovenop de eerdere deal over woekerpolissen, waarbij vermogen wordt opgebouwd als aanvulling op het pensioen of als aflossing van een hypotheek. Bij die regeling, die door de meeste verzekeraars is ondertekend, zijn de jaarlijkse kosten gemaximeerd op 2,45 procent per jaar over het opgebouwde vermogen.

Dat er een coulanceregeling zou komen, was al eerder afgesproken. Alle verzekeraars die een overeenkomst over de woekerpolissen hebben afgesloten, hebben een bedrag geoormerkt voor schrijnende gevallen.

De regeling is van belang voor twee groepen gedupeerden. Ten eerste voor klanten met een hypotheek waarbij de premie voor de levensverzekering een deel van het vermogen opsnoept. Ten tweede voor verzekerden die om andere redenen, zoals werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, in de financiële problemen zijn geraakt en hun verzekering hebben afgekocht. Dit is vaak zeer onvoordelig, omdat veel kosten in het begin in rekening zijn gebracht.

Bij de eerste groep zal Aegon na de zomer komen met een voorstel. Deze groep heeft te kampen met de zogeheten negatieve hefboom. Het bedrag dat ze opbouwen, is door de koersdalingen minder hoog dan geraamd. Hierdoor loopt de premie voor de overlijdensrisicoverzekering op. Bij de vaststelling van die premie wordt rekening gehouden met het gespaarde kapitaal. ‘Dit heeft een grotere impact dan de kosten bij hypotheken’, zegt Jeroen Wendelgelst van Stichting Woekerpolis Claim.

Voor verzekerden die meer dan een ton aan vermogen opbouwen, is ook een lager percentage afgesproken. Boven dat bedrag zijn de kosten maximaal 1,5 procent. Ook deze klanten worden door Aegon geïnformeerd over de nieuwe kostenstructuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden