Exporteurs: handel trekt behoorlijk aan

amsterdam Exporteurs verwachten dit jaar een gemiddelde omzetgroei van 8 procent. Vorig jaar zag 44 procent van de ondernemers de omzet uit export nog dalen....

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Trends van exportorganisatie Fenedex en kredietverzekeraar Artradius, dat onder vierduizend exporteurs gehouden werd.

In alle sectoren stelden de Nederlandse exporteurs weer perspectief te zien op buitenlandse markten. Dat geldt ook voor ondernemers in de metaal en de machine-industrie, die hun omzet uit export vorig jaar nog met respectievelijk 13 en bijna 6 procent zagen dalen. De metaal- en de machinesector verwacht dit jaar een groei te van respectievelijk 5,3 en 6,6 procent. Overigens waarschuwt directeur Frank Hauwert van Fenedex voor al te veel optimisme. ‘We zijn nog niet terug op het niveau van 2006 tot 2008.’

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers het herstel vooral dicht bij huis denken te kunnen realiseren, in landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Buiten de Europese Unie verwachten exporteurs vooral groei in de snel ontwikkelende BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China).

Exporteurs zeggen meer heil te zien in versterking van de huidige portefeuilles dan in het aanboren van nieuwe exportlanden. Normaliter zegt 40 tot 50 procent van de exporteurs nieuwe markten te willen betreden, voor dit jaar blijft dat percentage steken op 34 procent.

De verslechtering van de Nederlandse economie was vorig jaar vooral te wijten aan de ingeklapte export. Liefst 32 procent van het bruto binnenlands product drijft op de export.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden