Export stuwt omzet Gasunie

De omzet van de Nederlandse Gasunie is vorig jaar met circa 6 procent gestegen tot 11,9 miljard euro. De toename is het gevolg van een hogere afzet....

ANP

De onderneming, die eigendom is van de Nederlandse staat en de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil, schreef de grotere afzet vooral toe aan de gestegen exportvolumes. Daarnaast liet ook de binnenlandse afzet een lichte toename zien. Dat is voor het eerst sinds de start van de liberalisering van de aardgasmarkt in 2001.

In april rekende Gasunie nog op een afname van de afzet in 2004, onder meer door de hevige concurrentie. 'Maar de grotere vraag uit het buitenland veranderde dat beeld vanaf de tweede jaarhelft en dan met name in het laatste kwartaal van 2004', verklaarde een woordvoerder van Gasunie.

Vorig jaar kostte gas gemiddeld 13,9 eurocent per kubieke meter. Dat was ruim 5 procent minder dan in 2003. De lagere gasprijs was het gevolg van de lage koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

De prijs van gas wordt beïnvloed door de hoogte van de olieprijs. In de tweede helft van 2004 gingen de olieprijzen wereldwijd pijlsnel omhoog. Het effect van de vertraagde koppeling tussen de gas- en de olieprijzen wordt pas dit jaar zichtbaar, stelde de zegsman.

Gasunie verwacht voor 2005 dan ook een hogere omzet, maar gaat uit van een wat lagere afzet. De splitsing van Gasunie in een transport- en een handelsbedrijf, die waarschijnlijk 1 juli wordt doorgevoerd, vormt dit jaar een belangrijk aandachtspunt voor de onderneming. Het transportbedrijf komt volledig in handen van de Nederlandse staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden