Export olie Nigeria gaat door ondanks algemene staking

De uitvoer van olie uit Nigeria lijkt nauwelijks getroffen door een algemene staking die maandag begon, zo heeft een woordvoerder van Shell maandag laten weten....

ANP

Aanleiding voor de staking die vier dagen moet duren, was de prijsverhoging van brandstof met een kwart, ruim twee weken geleden. De regering van Nigeria heeft de brandstofsubsidies juist opgeheven om de economie van het land te hervormen. De arme bevolking ziet goedkope brandstoffen als een van de weinige voordelen die zij zou moeten genieten van de enorme olievoorraden.

De meeste Nigerianen moeten van minder dan een dollar per dag zien rond te komen. Vrijdag wil de vakbeweging de staking voor twee weken opschorten om met de regering om de tafel te gaan zitten. Lopen die onderhandelingen op niets uit dan volgen acties die meer invloed hebben op de economie van het land.

President Obasanjo heeft maandag vakbondsleiders en vertegenwoordigers uit de samenleving uitgenodigd zitting te nemen in een commissie die moet onderzoeken hoe de gevolgen van de hoge brandstofprijzen beperkt kunnen blijven. Begin van de middag was nog niet duidelijk of de leider Oshiomhole van de Nigeria Labour Congress (NLC), de vakcentrale, met dit voorstel zou instemmen. Ook de Nigeriaanse minister van Financiën, Okonjo-Iweala zou plaats nemen in de commissie.

Miljoenen Nigerianen gaven gehoor aan de oproep van de vakbeweging om niet naar hun werk te gaan. Vooral in de steden kwam het zakenleven tot stilstand. In de Niger-delta, waar de meeste olie naar boven wordt gepompt, hebben de oliemaatschappijen maatregelen getroffen om vooral maar operationeel te blijven. Sommige zetten werknemers in die niet bij een vakbond zijn aangesloten. De grootste dreiging ligt volgens de olie-industrie in massaprotesten waardoor werkwilligen niet meer hun werklokatie kunnen bereiken.

Nigeria is lid van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC). Nigeria exporteert dagelijks 2,5 miljoen vaten olie (van 159 liter). Het land is de op zes na de grootste olie-exporteur ter wereld. Maandag brak de olieprijs opnieuw records, door een verminderde toevoer vanuit de Golf van Mexico en de vrees dat de staking in Nigeria ook hier de toevoer zal raken. Olie uit het Noordzeeveld Brent kostte maandagmorgen precies 50 dollar per vat, terwijl Amerikaanse olie per vat 53,63 noteerde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden