Export babymelkpoeder naar China stijgt spectaculair

Babymelkpoeder is in China niet aan te slepen. Sinds het overlijden van Chinese baby's door vergiftigde melk is het poeder het belangrijkste Nederlandse exportproduct in China.

Controle van babymelkpoeder in een supermarkt in Lianyungang.Beeld REUTERS

De Nederlandse export van babymelkpoeder naar China en Hongkong is in de afgelopen tien jaar vervijftigvoudigd. Daarmee is het poeder uitgegroeid tot het belangrijkste Nederlandse exportproduct richting China. Vooral sinds er in 2008 Chinese baby's overleden aan vergiftigde Chinese babymelk - het melamineschandaal - is de export spectaculair gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste zeven maanden van dit jaar werd voor in totaal 750 miljoen euro aan babymelkpoeder naar China en Hongkong geëxporteerd, op een totaal van 1,1 miljard. Een groot deel van de export richting Hongkong, waar minder strenge invoerregels gelden, komt uiteindelijk ook in China terecht.

De export van babymelkpoeder naar China en Hongkong piekt.Beeld anp

Melamine

De export kwam vooral op gang nadat in 2008 bleek dat de giftige chemische stof melamine in het melkpoeder van een Chinese zuivelfabrikant zat. Hierdoor werden ongeveer 300 duizend kinderen ziek en overleden ten minste zes baby's. Sindsdien betalen Chinese ouders liever meer voor buitenlands poeder dan dat ze risico lopen met een lokale variant.

Door een run van Chinese importeurs kwamen in verschillende landen de schappen vervolgens leeg te staan. Vooral Nederlands poeder bleek populair en om aan die vraag te voldoen, besloot een aantal Nederlandse bedrijven sindsdien fors te investeren in de productie van babymelkpoeder voor de Chinese markt.

Toch bleek dat vooralsnog niet genoeg - babymelkpoeder blijkt nog altijd een schaars goed waardoor veel Chinese handelaren poeder opkopen en verschepen dat voor de Nederlandse markt is bestemd.

Diefstal

Zo berichtte PostNL onlangs over de enorme hoeveelheden die particuliere Chinese handelaren naar Azië verschepen. Alleen al in het vierde kwartaal van 2014 werden 40 miljoen pakketten met het poeder naar China verstuurd. Dat leverde een extra omzet op van 14,5 miljoen euro, goed voor ruim 6 procent van de omzet bij de pakketdivisie.

De politie maakte deze zomer bovendien bekend dat in één jaar tijd zo'n negenhonderd meldingen binnenkwamen van babyvoedingdiefstal - iets wat volgens Detailhandel Nederland overigens het topje van de ijsberg is.

Rantsoen

Steeds meer supermarkten ondernemen daarom ook actie. Bij de meeste ketens geldt al een rantsoen van maximaal een of twee blikken per klant en verschillen winkels verkopen de pakken alleen nog vanachter de balie.

Afgelopen zomer werd bovendien bekend dat de markt in melkpoeder steeds meer zwarte randjes begint te vertonen. Inmiddels zou 'het witte goud' in China het vijfvoudige opleveren, wat maffia-achtige praktijken in de hand werkt. Zo werden melkpoederhandelaren in Rotterdam en Breda al meermalen door georganiseerde groepen met vuurwapens van hun winst beroofd en begeven ook steeds meer Oost-Europeanen zich op de lucratieve poedermarkt.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden