Experts van belastingstelsels overal ter wereld

Het grootste trustkantoor van Nederland beheert 3.350 bv's, waaronder AC/DC, Lockheed Martin en Danone. Een groot deel heeft als functie: belasting ontwijken. Donderdag gaat het naar de beurs.

Bestuursvoorzitter David de Buck vindt dat Intertrust niets met belastingontwijking van doen heeft.

Bestuursvoorzitter David de Buck van Intertrust bezit voor maximaal 45 miljoen euro aandelen in zijn eigen bedrijf. Zijn collega die de financiën doet bij Intertrust, Ernesto Traulsen, is goed voor maximaal 35 miljoen euro.

Intertrust, Nederlands grootste trustkantoor, gaat donderdag naar de beurs. Uit het prospectus blijkt dat dat een feestje wordt dat een aantal miljonairs zal opleveren. Niet alleen De Buck en Traulsen blijken steenrijk door hun aandelenpakket, ook de 165 hoogste managers onder hen zijn dat. Die hebben bij elkaar aandelen ter waarde van maximaal 185 miljoen euro.

De aandelen gaan tussen de 14,50 euro en 19 euro naar de beurs; bovenstaande bedragen gaan uit van een prijs van 19 euro. Maar zelfs bij een emissiekoers van 14,50 euro zullen bij Intertrust vanaf donderdag tientallen miljonairs rondlopen.

Grootste in Nederland

Intertrust is een van de grootste trustmaatschappijen in de wereld en ruimschoots de grootste in Nederland. In het hoofdkantoor in Amsterdam, tegenover het Amstel Station, (en het bijkantoor in Rotterdam) worden maar liefst 3.350 bv's, stichtingen en coöperaties beheerd. Wapensmid Lockheed Martin heeft er vestiging. Maar ook rockband AC/DC en Marks&Spencer. En Dove. En Danone. Van al die bv's heeft een groot deel als belangrijkste functies: de belasting ontwijken.

Intertrust behoorde ooit tot het financiële conglomeraat Fortis. Toen Fortis zich vertilde aan ABN Amro en in 2008 door de Nederlandse staat moest worden gered, werd Intertrust plotseling eigendom van het ministerie van Financiën; de vijand, eigenlijk. Staatssecretaris Jan Kees de Jager moest er niets van hebben: belastingontwijkers passen niet bij het ministerie van Financiën.

Hij wilde zo snel mogelijk van Intertrust af en verkocht het bedrijf in 2010 voor 250 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Waterland. Toen al vonden veel waarnemers dat een heel lage prijs. Zij kregen al snel gelijk: Waterland verkocht zijn buit drie jaar later al voor 675 miljoen euro aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone.

Beursgang

Intertrust vindt van zichzelf dat het bedrijf niets met belastingontwijking van doen heeft. In een interview met NRC Handelsblad zei bestuursvoorzitter David de Buck absoluut niet mee te werken aan belastingontwijking. Volgens hem is de afdeling die zich daarmee bezig hield, acht jaar geleden al van de hand gedaan. Maar dat laat onverlet dat Intertrust vooral leeft van zijn enorme kennis van belastingsstelsels overal in de wereld.

Komende donderdag brengt Blackstone het bedrijf naar de beurs. Volgens het prospectus is de waarde van het bedrijf al opgelopen tot 1,26 à 1,5 miljard euro, vijf maal zoveel als waarvoor de staat het in 2010 verkocht. Vorig jaar al snoepte Blackstone uit deze goedgevulde koektrommel, en haalde er 300 miljoen aan 'superdividend uit.

Blackstone gebruikt de beursgang niet om zijn aandelen te verkopen. Er worden voornamelijk nieuwe aandelen verkocht, die in totaal rond 465 miljoen euro in het laadje moeten brengen. Analisten verwachten dat Intertrust dat geld zal inzetten om nog meer te groeien, vooral door bedrijven over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden