Experiment grijs water is mislukt

Experimenten met huishoudwater zijn volgens de Nederlandse waterbedrijven volledig mislukt. Gescheiden leidingen voor drinkwater en huishoudwater leveren geen milieuwinst op...

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Volgens Vewin heeft geen enkel project met huishoudwater de afgelopen jaren tot successen geleid. 'Zowel op het terrein van milieu, volksgezondheid of bedrijfsefficiency is geen enkele winst behaald', stelt woordvoorder Robert van Lawick van Vewin, een brancheorganisatie van waterleidingbedrijven.

De experimenten met huishoudwater worden momenteel onderzocht door het ministerie van Volksgezondheid. Op basis van zes proefprojecten bepaalt het ministerie of er de komende jaren doorgegaan moet worden met huishoudwater, ook wel 'grijs water' genoemd. Volgens Vewin is zeker de helft van deze projecten al stopgezet.

Waterleidingbedrijf Hydron stopte bijvoorbeeld vorig week definitief met levering van huishoudwater aan de Utrechtse woonwijk Leidsche Rijn. Door verwisseling van drinkwater en huishoudwater, zijn in deze wijk verscheidene inwoners ziek geworden. Uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat in het water uit de Lek, waarvan het huishoudwater wordt gemaakt, veel te hoge concentraties voorkomen van een virus dat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Ook de Amsterdamse woonwijk IJburg zag onlangs definitief af van experimenten met grijs water.

'De twee projecten van ons waterbedrijf kun je ook als een mislukking beschouwen', zegt directeur Jos van Winkelen van Vitens, met 23 procent van de markt het grootste waterbedrijf van Nederland. Volgens Van Winkelen staan de kosten van gescheiden levering niet in verhouding tot schaarse milieuwinst. Om gezondsheidsklachten van inwoners te voorkomen, moet ook het huishoudwater bovendien heel goed gezuiverd worden.

Huishoudwater werd begin jaren negentig ingevoerd als milieumaatregel. Het oppervlakkig gezuiverde huishoudwater wordt gebruikt voor toiletgebruik en de wasmachine, terwijl het zuivere drinkwater voor douche- en kraanwater dient. Dit systeem spaart grondwater.

Vooral in nieuwe woonwijken hebben diverse gemeenten twee leidingsystemen aangelegd om huishoudwater te kunnen leveren. Inmiddels hebben enkele duizenden huishoudens in Nederland een gescheiden watersysteem. 'Het aanvankelijke enthousiasme voor huishoudwater is door alle incidenten danig getemperd', zegt Van Lawick.

Volgens milieu-deskundigen is gebruik van huishoudwater alleen nog zinvol in zogenaamde verdroogde gebieden. In deze regio's onttrekken bedrijven water uit de grond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden