Exact koestert boekhoudende bakker

De laatste twee jaar was Exact vooral in het nieuws met ruzies. De nieuwe topman Patel denkt niet dat die twisten klanten hebben gekost....

‘Oprechtheid’. ‘Vertrouwen’. ‘Integriteit’. ‘Respect’. De kernbeginselen van Exact staan afgedrukt op een roodwitte kubus. ‘Die heeft elke werknemer op zijn bureau staan’, zegt topman Rajesh Patel van de Delftse specialist in boekhoudsoftware voor bedrijven.

Vertrouwen en respect én omgangsvormen waren ver te zoeken, toen Patel een jaar geleden als bestuursvoorzitter van Exact aantrad. Een coup in de maanden daarvoor van oprichter en grootaandeelhouder Eduard Hagens leidde tot een leegloop. Bestuursvoorzitter Lucas Brentjes en zijn financiële rechterhand verdwenen van het toneel en met hen de volledige raad van commissarissen.

Exact wilde er destijds niet meer over kwijt dan dat in de hogere echelons verschil van mening heerste over de koers. Hagens botste met de mannen die de sleutels van zijn koninkrijk in handen hadden, terwijl hij met een jacht over de wereldzeeën voer.

Hagens trok aan het langste eind. Exact kreeg een nieuw bestuur en nieuwe toezichthouders. Vorig jaar zomer gaf Hagens het stokje zonder veel fanfare over aan Rajesh Patel, met wie hij tien jaar bij Exact heeft samengewerkt.

Bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal, donderdag, gaf Patel ruiterlijk toe dat het gedoe in de top zijn sporen heeft nagelaten. ‘De afgelopen maanden zijn we vooral bezig geweest het vertrouwen van de markt te herwinnen.’

Vooral in Nederland vroegen klanten zich af of ze hun financiële huishouding wel konden toevertrouwen aan een bedrijf waarvan de bestuurders ruziënd over straat rolden. Het vertrouwen had al eerder een deuk opgelopen omdat nieuwe producten mankementen bleken te bevatten. Concurrenten gingen zelfs zo ver dat ze klanten gratis diensten aanboden.

Patel voerde een ingrijpende reorganisatie door met als doel de traditionele klanten – de boekhoudende bakker – binnen te houden. ‘80 Procent van de omzet die we in Nederland behalen, komt nog altijd van het kleinbedrijf.’ In het buitenland is dat 55 tot 60 procent.

Van zijn trouwe klanten moet Exact het hebben: de omzet groeide het afgelopen halfjaar vooral doordat Patel meer producten wist te slijten aan bedrijven die al met andere software uit Delft werken.

Aan de boekhoudende bakkers kan Exact zijn nieuwere producten, die meer geld in het laatje brengen, niet kwijt. Een pakket als e-Synergy, dat in het afgelopen halfjaar voor 34 procent bijdroeg aan de omzetgroei, is bedoeld voor grootverbruikers met duizenden werknemers. Zoals PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant, die zijn 3600 personeelsleden via internettoegang hun salarissstroken laat inzien en hun verlof laat regelen.

In de directie van PCM, die in juni het contract tekende met Exact, bevindt zich Bert Groenewegen, de financieel directeur die in 2004 met slaande deuren bij Exact vertrok.

Zijn zetel in Delft is nog steeds – of liever gezegd: wéér leeg. In april vorig jaar nam zijn opvolger Eelco van der Enden ontslag, drie maanden nadat hij was aangetreden. En woensdag werd bekend dat ook diens vervanger het nu voor gezien houdt. Ed Kraaijenbrink is de files tussen zijn huis in Friesland en standplaats Delft beu.

Patel wil nog niet zeggen wanneer hij de kubus met de Exacts core values op het bureau van een nieuwe boekhouder kan zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.