Ex-UWV-baas gaat in de tegenaanval

Tjibbe Joustra, de teruggetreden UWV-topman, gaat in de aanval om zijn naam gezuiverd te krijgen. Hij overweegt juridische stappen tegen de accountants....

Het onderzoek concludeerde dat de UWV-top te veel geld heeft uitgegeven aan de inrichting. Op basis daarvan concludeerde minister De Geus (Sociale Zaken) dat Joustra hem onjuist had geïnformeerd, waarop hij zijn functie moest neerleggen. Joustra wordt nu adviseur en krijgt binnen een jaar een andere, passende functie.

Joustra - 'iedere burger mag zich verweren tegen beschuldigingen' - wil weten of de accountants zich aan de gedragsregels gehouden hebben. Volgens de oud-UWV-baas zijn de conclusies gegeven het materiaal te hard en is het rapport van de commissie-Meijer naar een beschuldiging toegeschreven. Joustra, die steeds heeft ontkend de minister onjuist geïnformeerd te hebben, bestrijdt ook de vergelijking van (semi-)overheidsgebouwen, waaruit zou blijken dat het UWV-pand te duur is. Hij wil een gesprek met de accountants. Is dat niet bevredigend, dan wil hij de tuchtraad van de branche inschakelen. Deloitte zegt niet te twijfelen aan de kwaliteit van het geleverde werk.

Joustra vindt zijn vertrekregeling 'op zijn zachtst gezegd verrassend', gezien de zware beschuldigingen die De Geus tegen de UWV-top heeft geuit. Datzelfde geldt volgens hem voor het feit dat de tweede man van het UWV - Pieter Cloo, in wie het vertrouwen ook was opgezegd - alweer twee weken aan het werk is. Hij heeft alleen zijn huisvestingsportefeuille neer moeten leggen.

Joustra heeft naar eigen zeggen toch ingestemd met zijn vertrek om het UWV geen verdere schade toe te brengen. Bovendien is hij tevreden met zijn opvolgster, die zaterdag werd benoemd. Het gaat om Annette Dümig (55), die vandaag de werkzaamheden overneemt van topambtenaar Ton Annink. Hij keert vandaag terug op Defensie, na vier weken het UWV te hebben geleid.

Dümig maakte al deel uit van de raad van bestuur van UWV. Daarvoor was zij werkzaam als algemeen directeur van Gak Nederland, een van de uitvoeringsinstellingen in de sociale zekerheid die fuseerden tot het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen: Het UWV voert onder meer de WW en WAO uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden