Ex-topman Ahold komt met boete weg

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig topman Cees van der Hoeven van Ahold moet een boete van 30.000 euro betalen voor zijn rol bij het boekhoudschandaal bij het supermarktconcern. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald. Zijn medebestuurders Michiel Meurs en Jan Andreae kregen voorwaardelijke straffen en boetes. Voor Meurs was er ook nog een taakstraf.

De straffen zijn een tegenvaller voor het Openbaar Ministerie. De aanklager had onvoorwaardelijke celstraffen geëist tegen de voormalige Ahold-bestuurders. In 2006 hadden de bestuurders ook al geen celstraf gekregen. De afgelopen maanden diende het hoger beroep. Ex-commissaris Roland Fahlin is opnieuw vrijgesproken.

In februari 2003 bracht Ahold malversaties in de boekhouding naar buiten, die tot een ineenstorting van de beurskoers van het concern leidden. Van der Hoeven en Meurs stapten toen onmiddellijk op. Ahold, in Nederland eigenaar van Albert Heijn, moest uiteindelijk met een noodkrediet op de been worden gehouden.

Publieksmisleiding

Het Openbaar Ministerie verdacht Van der Hoeven, Meurs, Andreae en Fahlin onder meer van het valselijk opstellen van jaarrekeningen, het oplichten van de accountant en publieksmisleiding.

Het gerechtshof is van mening dat Meurs als financieel directeur de grootste rol heeft gespeeld in het schandaal. Hij heeft volgens het hof misleidende documenten opgesteld, die Ahold veel groter deden doen lijken dan het was, en deze achtergehouden voor de accountant.

Voorwaardelijk

Meurs is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en moet een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Daarnaast moet hij een boete betalen van 100.000 euro. Andreae kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en 50.000 euro boete.

Oud-topman Van der Hoeven zei in een reactie ,,erg blij'' te zijn met de uitspraak van het gerechtshof. Waarschijnlijk gaat hij niet in cassatie. Van der Hoeven zei wel aangedaan te zijn door de straf die zijn voormalige rechterhand Meurs heeft gekregen. ,,Ik vind het vervelend voor hem'', aldus de topbestuurder, die tegenwoordig werkzaamheden verricht voor multimiljonair Marcel Boekhoorn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden