Ex-directeur Hartstichting jarenlang doorbetaald

De Hartstichting heeft een weggestuurde directeur jarenlang tot zijn pensioen volledig doorbetaald.

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Haarlem over de fiscale afhandeling van de schadevergoeding.

De Hartstichting heeft nooit ruchtbaarheid willen geven aan de afkoopsom van zijn voormalige medisch directeur Volkert Manger Cats. Deze kwam na een artikel in de Volkskrant in 2004 onder vuur van donateurs te liggen vanwege zijn hoge salaris van 175 duizend euro bruto per jaar. Na deze beloningsrel poogde de Hartstichting hem te ontslaan, omdat hij weigerde zijn salaris te verlagen. De rechtbank stak daar een stokje voor, omdat de Hartstichting in het verleden had ingestemd met het hoge salaris.

Vervroegd pensioen

De Hartstichting gaf daarna geen informatie meer over de vertrekregeling die ze met Manger Cats afsprak. Het goede doel volstond met de mededeling dat Manger Cats met vervroegd pensioen was gegaan.

Uit een uitspraak van de rechtbank Haarlem blijkt nu dat de Hartstichting al die jaren het salaris van zijn ontslagen directeur volledig heeft doorbetaald, totdat Manger Cats in 2007 de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Ook mocht de Hartstichting dit bedrag niet verlagen. Daarnaast kreeg de voormalige directeur een schadevergoeding van 50 duizend euro.

Manger Cats is nadien in conflict geraakt met de Belastingdienst over de belasting op de schadevergoeding. De rechtbank geeft Manger Cats nu gelijk, zodat hij de 50 duizend euro belastingvrij mag ontvangen.

De Hartstichting zegt nu dat met Manger Cats destijds is afgesproken geen details te geven, maar dat door het recente vonnis zwijgen niet langer nodig is. ‘Wij hebben ons aan de afspraken gehouden’, zegt een woordvoerder. ‘Het is een vervelende nasleep van een vervelende zaak uit het verleden.’

Reageren? Ga naar het weblog Topsalaris.nl

Een collectante van de Hartstichting (ANP) Beeld
Een collectante van de Hartstichting (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden