Ex-directeur Compaq zou eerst Origin moeten leiden; Roel Pieper onderhandelt over topbaan bij Philips

Roel Pieper onderhandelt met Philips over een baan in de top. Dat hebbe betrouwbare bronnen bevestigd. Het elektronicaconcern ontkent echter dat met Pieper wordt onderhandeld, of zelfs maar oriënterende gesprekken worden gevoerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De 41-jarige Nederlander nam afgelopen weekeinde ontslag als directielid bij de Amerikaanse computerfabrikant Compaq. Hij zei gisteren nog geen beslissing te hebben genomen over zijn toekomstige werkkring.

Philips-topman Cor Boonstra wil volgens de bronnen dat Pieper eerst de baas wordt van Philips' kwijnende automatiseringsdochter Origin die een nieuwe directeur zoekt. Pieper heeft daar geen zin in. 'Begrijpelijk, want het afbreukrisico is er te groot', zegt een ingewijde.

De top van het automatiseringsbedrijf lijkt de afgelopen twee jaar veel op een duiventil. In veertien maanden versleet Origin maar liefst drie topmannen, Henk Cohen, Geoffrey Carroll en Tom Butler. Ook andere bestuursleden stapten op, zoals recent Hans Stellingsma, die het minder dan een jaar uithield, en Gordon Mousinho. Het kostte een schat aan afkoopbedragen. Zo kreeg een Nederlandse directeur 1,9 miljoen gulden, na slechts twaalf maanden werk.

De redenen voor vertrek zijn verschillend. Butler verliet het bedrijf, omdat hij meer geld wilde uitgeven aan expansie dan Boonstra toestaat. Daarmee kwam Butlers belofte in de knel om de omzet te laten groeien tot vier miljard dollar (acht miljard gulden) in het jaar 2000.

Met een omzet van ruim twee miljard gulden, en een bescheiden winst over 1997, is Origin een klein bedrijf in vergelijking met de Amerikaanse ondernemingen waar Pieper aan het roer heeft gestaan.

De Nederlander werkte onder andere als manager bij UB Networks en werd later de hoogste man bij het moederbedrijf Tandem. Die werd een half jaar geleden voor drie miljard dollar verkocht aan Compaq, de grootste pc-fabrikant ter wereld met een omzet van 40 miljard dollar (80 miljard gulden). In omzet gemeten is Compaq groter dan Philips.

Pieper gaat voor goud, de troon van Philips, denken mensen die de boomlange ex-basketballer en wiskundige kennen. In zijn huis in Silicon Valley, de computervallei ten zuiden van San Francisco, wacht hij rustig af tot een mooi aanbod langskomt. Hij heeft geen haast, want het gaat hem, zoals hij maandag zelf verwoordde, 'financieel al jaren fantastisch'.

Wel liet hij zich ontvallen dat zijn vier zoons, waarvan de oudste 14 jaar is, na het jarenlange verblijf in Amerika langzamerhand op het punt zijn aangeland dat ze beginnen te veramerikaniseren. De geboren Vlaardinger lijkt zich af te vragen of hij dat wel wil.

Hij zal nooit een huisman worden, want stilzitten kan hij niet. Maar de zeventigurige werkweken kan hij alleen volhouden als hij zijn werk leuk vindt, zegt hij. Bij Compaq lijkt het plezier op de achtergrond te zijn geraakt. De huidige president Eckhard Pfeiffer heeft naar verluidt moeite met ambitieuze troonopvolgers als Pieper, die er geen geheim van maakt de nummer één-positie te ambiëren. Ook is bij Compaq geen behoefte aan Piepers specialiteit, het weer op poten zetten van een bedrijf in problemen.

Bij Philips zou Pieper zich flink kunnen uitleven, hoewel Boonstra al een hoop snoeiwerk heeft gedaan. De laatste schijnt zich echter af te vragen of de nog tamelijk jonge Pieper wel in staat is om de bureaucratische moloch Philips te besturen en of hij zijn vaardigheden niet eerst elders moet bewijzen in het elektronicaconcern.

Daarentegen laat Boonstra herhaaldelijk blijken dat hij de directie wil veranderen en verjongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden