Lege incheckbalies tijdens een staking op het Fiumicinovliegveld in Rome in maart 2017.
Lege incheckbalies tijdens een staking op het Fiumicinovliegveld in Rome in maart 2017. © AFP

EVV: 'Inperken stakingen van luchtverkeersleiders onacceptabel'

Ondemocratisch, onacceptabel en onverenigbaar met een sociaal Europa. Zo omschrijft het Europees Vakverbond (EVV) het plan van de Europese Commissie om het staken van luchtverkeersleiders aan banden te leggen.

Volgens de koepelorganisatie van Europese vakbonden komt alle macht bij werkgevers te liggen als het stakingsrecht wordt beperkt. 'De Commissie maakt een serieuze fout.' Het EVV stuurde zijn brandbrief dinsdag, nadat de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF) vorige week al aan de bel had getrokken. Volgens die vakbond laat de Commissie haar oren hangen naar de machtige lobby van luchtvaartmaatschappijen. 'Het doel van dit plan is om de collectieve kracht van de vakbonden aan te vallen. Dat kunnen wij niet tolereren', zegt Charles-André Quesnel van ETF.

In het voorstel, dat de Commissie op 8 juni publiceerde, staat dat vakbonden stakingen voortaan 21 dagen van tevoren moeten aankondigen. Willen verkeersleiders meedoen, dan moeten zij hun werkgever daar drie dagen van tevoren over inlichten. Vluchten over landen waar gestaakt wordt moeten voortaan doorgaan en het staken op piekmomenten moet tot een minimum worden beperkt.

Tussen 2010 en 2016 verloren Europese economieën 12 miljard euro door werkonderbrekingen

Met de maatregelen hoopt de Commissie annulering van vluchten te voorkomen. Stakingen van luchtverkeersleiders hebben grote financiële gevolgen: tussen 2010 en 2016 verloren Europese economieën 12 miljard euro door werkonderbrekingen. De meeste stakingen waren in Frankrijk .

A4E, de Europese lobbyorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen, reageert opgetogen op het plan van de Commissie. 'Dit is een belangrijke stap in het behoeden van Europese passagiers en de interne markt voor stakingen van luchtverkeersleiders', zegt directeur Thomas Reynaert. EVV en ETF eisen dat het plan van tafel verdwijnt. 'Deze maatregelen zijn in strijd met Europese verdragen', aldus Quesnel van ETF, die een gang naar het Europees Hof niet uitsluit.