Even weer fysiek een plaat kopen

Utrecht ‘Vergeet niet de gratis cd te grabbelen’, kreeg de klant van de Utrechtse platenzaak Plato zaterdag na een aankoop te horen....

Van onze verslaggever Robert van Gijssel

Het doel van deze derde internationale actiedag voor de platenwinkel leek bereikt: de zaak zat stampvol, geen doorkomen aan bij de kassa. Alsof iTunes en Pirate Bay even niet bestonden.

In 2008 trapte metalband Metallica de eerste Record Store Day af in platenwinkel Rasputin Music in San Francisco. De band signeerde gewillig cd’s en vinyl en ging op de foto met fans, van wie er duizenden stonden te dringen bij de ingang. De steunbetuiging die zanger James Hetfield destijds uitsprak, staat als motto gebeiteld in de beginselen van platenzaakdag: ‘Waar anders dan in een platenwinkel ontdek je nieuwe muziek?’

Een voor de hand liggend antwoord op die vraag is dan natuurlijk: op internet. Sinds de muziekhandel zich ging voltrekken op mp3-formaat en de illegale downloads de muziekindustrie half verlamden, raakte de platenzaak in crisis. Vooral grote ketens gingen verloren, en de kleinere speciaalzaken die overeind bleven, staan al een decennium onder permanente druk.

Om die te verlichten werd in Amerika in 2008 vanuit de detailhandel Record Store Day bedacht, een viering van het winkelconcept, met optredens, signeersessies en speciale releases, die de lol van het fysiek platen kopen moest benadrukken. Vorig jaar, de derde zaterdag van april, begon Record Store Day in Nederland nogal aarzelend, met hier een daar een ‘in-store’-concert, en verder vooral wat aanbiedingen. Dit jaar speelden 75 bands live in 65 winkels tussen de cd’s, waaronder Bettie Serveert, Laura Jansen, Moke en Tim Knol.

Thuisland
In het thuisland van de actie, de Verenigde Staten, deden meer dan 700 winkels mee en trad zanger en gitarist Josh Homme van Queens of the Stone Age op als ambassadeur van de onafhankelijke platenzaak. ‘Een plaats waar je niet alleen platen, maar ook foto’s, posters en bedrukte koffiebekers kunt kopen’, aldus Homme, ‘waar je je ontwikkelt als individu en waar het altijd uitstekend converseren is.’

Dat die discussie over muziek en het afstemmen van de eigen smaak óók op internet plaatsheeft, werd zaterdag graag even vergeten.

Tekenend voor de vlucht die Record Store Day dit jaar nam, zijn twee video’s op YouTube van Smashing Pumpkins-zanger Billy Corgan. Vorig jaar werd hij tijdens Record Store Day betrapt in een platenzaak. ‘Record Store Day, nou en? Moet ik nu gaan bidden of zo?’, zei hij toen cynisch.

Dit jaar speelde hij zijn hit Today in platenwinkel Amoebe in Hollywood.

Op de website recordstoreday.com verscheen zaterdagochtend al een foto van ‘Francey’ van platenzaak La La Land Music in Den Haag, voor de deur van zijn winkel. Op zijn T-shirt stond de tekst: ‘Vinyl kills the mp3 industry’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden