Even taxeren

Gemeenten zijn begonnen aan de tweede taxatieronde in het kader van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Taxateurs gaan op pad om de waarde van zeven miljoen gebouwen te bepalen....

Van een paar tientjes tot enkele honderden guldens: de taxatie van woningen in het kader van de wet Waardering Onroerende Zaken, kortweg WOZ, laat de huishoudportemonnee niet onberoerd. De wet, in 1995 van kracht geworden, is toe aan haar tweede ronde. Elke vier jaar worden huizen en andere gebouwen opnieuw getaxeerd.

De WOZ-waarde van een huis is van belang voor vier soorten belastingen: de loon- of inkomstenbelasting, de vermogensbelasting, de waterschapsbelasting en de OZB, de onroerendezaakbelasting die door de gemeenten wordt geheven. Voorheen hadden die belastingen allemaal hun eigen regeltjes voor de waardebepaling van woningen, sinds de WOZ is er uniformiteit. De gemeenten voeren de taxatie uit. De uitkomsten komen terecht bij de Belastingdienst en bij de waterschappen.

De Belastingdienst bepaalt met de WOZ-waarde de huurwaarde van de woning. Bij huizen duurder dan 150 duizend gulden is dat 1,25 procent van de waarde, tot een maximum van 16.800 gulden. Die 1,25 procent moeten bij het belastbare inkomen worden opgeteld. Een en ander betekent dat een taxatie-afwijking van 10 procent naar boven of naar beneden bij een huis van rond de drie ton netto een verschil maakt van 135 gulden in de eerste schijf, of 190 gulden in de tweede schijf. De moeite van het bestuderen van de WOZ-beschikking waard. Overigens valt die pas begin 2001 in de bus.

Voor de waterschapsbelasting zijn de (financiële) gevolgen van de WOZ-waarde niet zo omvangrijk. Die belasting zal hooguit enkele tientjes hoger of lager uitvallen bij een verandering van 10 procent. Bovendien werken de waterschappen met het zogenaamde omslagstelsel. Ze bepalen eerst hoeveel middelen ze nodig hebben, en stellen vervolgens het belastingtarief vast. Neemt de waarde van alle woningen in het waterschapsgebied met 10 procent toe, dan zal de heffing niet hoger uitvallen dan eerder. Of het waterschap moet 'toevallig' meer geld nodig hebben.

Hetzelfde geldt voor de OZB die de gemeenten heffen. Van tevoren wordt bepaald dat er bijvoorbeeld dertig miljoen gulden moet binnenkomen. Vervolgens worden de WOZ-waarden gebruikt om te bepalen wie welk deel van die dertig miljoen moet betalen. Dat gebeurt overigens in de vorm van een tarief per vijfduizend gulden van de WOZ-waarde. Stijgen alle woningen binnen de gemeente ongeveer evenveel in waarde, dan zal de verdeling weinig veranderingen ondergaan.

De komende anderhalf jaar sturen de gemeenten weer WOZ-taxateurs op pad om, met als peildatum 1 januari 1999, de waarde van ongeveer zeven miljoen gebouwen te bepalen. Eigenaren zijn verplicht om de taxateurs, gemeente-ambtenaren of door de gemeente ingehuurde specialisten, alle nodige gegevens te verstrekken. Maar als de taxateur de woning in wil, kan de bewoner weigeren. Veel helpt dat overigens niet, de volgende dag staat de taxateur immers weer op de stoep en wel met een machtiging van de burgemeester. Wederom weigeren is zinloos.

Begin 2001 krijgt iedereen de nieuwe WOZ-beschikking opgestuurd. Is de eigenaar of de gebruiker van het pand het niet eens met de taxatie, dan kan hij een bezwaarschrift indienen (binnen zes weken). Als binnen een jaar nog geen bevredigende oplossing is gevonden, kan de eigenaar zelfs naar de belastingrechter stappen.

De eerste ronde van de WOZ leidde begin 1997 tot een hausse aan bezwaarschriften. Volgens de Waarderingskamer, die voor het ministerie van Financiën toezicht houdt op de uitvoering van de WOZ, waren het er in totaal 550 duizend. Bij veel mensen was de schrik over de waarde van hun onroerend goed groot. Min of meer het gevolg van jaren van onderwaardering.

'Een andere categorie bezwaarschriften betrof duidelijke fouten in de taxatie', aldus de woordvoerder van de Waarderingskamer. 'Maar er werd ook bezwaar aangetekend door mensen die de achtergronden van de wet niet kenden. Ook de categorie mensen die bezwaar maken tegen alles wat met belastingen te maken heeft, ontbrak niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden