Europese Unie biedt basis polderakkoord

De Europese Unie heeft vakbeweging, werkgevers en kabinet tot noodoverleg gedwongen. Versterking van de economie stond donderdag op de agenda....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Afspraken van de Europese top in Lissabon in 2000 dwongen het overleg af. Toen hebben de regeringsleiders van de EU-landen afgesporoken dat de Unie in het jaar 2010 de sterkste economie ter wereld moet hebben.

Wat dat voornemen inhoudt, weet eigenlijk niemand. Maar dat het anders moet, beseffen in Nederland de sociale partners en het kabinet terdege. 'Veranderingen zijn nodig zeker nu het economisch slechter gaat. Maar dat is nu des te moeilijker omdat veranderingen risico's met zich meebrengen', zegt minister De Geus van Sociale Zaken.

In maart vergadert de Europese Unie over de voortgang van de plannen. Om er serieus werk van te maken, hebben de sociale partners en kabinet donderdagmorgen in Den Haag overlegd.

Vernieuwingen die aan de universiteiten worden bedacht, moeten sneller door het bedrijfsleven worden opgepikt. Datzelfde bedrijfsleven moet meer investeren in scholing en onderzoek. De overheid moet zorgen voor een betere aansluiting van opleidingen op de eisen die nu voor banen gelden. Werknemers moeten flexibeler, veranderingsgezinder en leergieriger worden.

Voor de Europese Unie zijn zulke vage noties genoeg. Voor Nederland kunnen ze het begin zijn van een doorbraak. Al een jaar vermoeien sociale partners en kabinet elkaar met de notie dat de arbeidsproductiviteit in Nederland omhoog moet. Dat moet geregeld worden in een 'meerjarenakkoord' dat ook loonmatiging en WAO omvat.

Nu kon, dankzij Lissabon, eindelijk eens over vernieuwing worden gepraat zonder ruzie over WAO of Melkertbanen. 'Misschien hebben we hier de voorwas voor een meerjarenakkoord gedaan', aldus De Geus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden