‘Europese steun voor werknemers Organon’

De ruim tweeduizend werknemers die worden ontslagen bij medicijnenfabrikant MSD in Oss (voorheen Organon) komen vrijwel zeker in aanmerking voor EU-subsidies om hen te helpen ander werk te vinden. Het ministerie van Sociale Zaken overweegt een aanvraag in Brussel in te dienen.

Sinds 2006 bestaat het Europees Globaliseringsfonds voor werknemers die hun baan verliezen omdat de wereldhandel zoekt naar steeds goedkopere en efficiëntere arbeidsmarkten. De Europese Commissie, beheerder van het fonds, geeft een aanvraag voor MSD-personeel grote kans van slagen. ‘Het lijkt een goede kandidaat. Natuurlijk wachten we een verzoek af om ons definitieve oordeel te geven.’

De subsidie uit het Globaliseringsfonds is bedoeld voor bij- of omscholing en begeleiding naar een nieuwe baan. Brussel betaalt 65 procent van de kosten, de rest komt voor rekening van het vragende land. De subsidie kan oplopen tot ruim 10.000 euro per werknemer.

Zware klap

Het massaontslag bij het voormalige Organon in Oss is een zware klap voor de werkgelegenheid in Noord-Brabant. Onder andere de hele onderzoeksafdeling (1.100 man) wordt opgeheven. Het werk gaat naar de VS. Vandaag demonstreren honderden werknemers in Den Haag.

De Tweede Kamer wil voorkomen dat de werknemers in de WW belanden. Op verzoek van de SP debatteert het parlement komende woensdag over het massaontslag. Het zomerreces wordt daarvoor onderbroken.

Globaliseringsfonds

Een aanvraag bij het Globaliseringsfonds moet binnen tien weken na de ontslagdatum zijn ingediend. Er kan ook geld worden gevraagd voor personeel van toeleveringsbedrijven. Het fonds bevat 500 miljoen euro per jaar. Afgelopen jaren is slechts een klein deel (2007-2009: 119 miljoen euro) van het budget uitgekeerd. Dit jaar is er volgens de Commissie sprake van een forse stijging in het aantal aanvragen, temeer omdat het fonds nu uitkeert aan mensen die door de crisis werkloos werden.

Duizenden ontslagen Nederlandse werknemers hebben al geprofiteerd van het fonds. Voor 435 oud-werknemers van bouwbedrijf Heijmans kwam 386 duizend euro beschikbaar. Dit jaar diende Sociale Zaken voor NXP Semiconductors en Noord Holland ICT een aanvraag in voor respectievelijk 1,8 miljoen en 2,6 miljoen euro.

Weinig subsidies

Nederland maakt verhoudingsgewijs weinig gebruik van Europese subsidies. Deels komt dat doordat niet wordt voldaan aan de criteria (weinig arme regio’s; geen kleine boerenbedrijven). De Europese Commissie is evenwel verbaasd over het gemak waarmee Nederlandse overheden (staat, provincies, gemeenten) geld uit het Europees Sociaal Fonds laten liggen.

Verslagenheid bij de medewerkers van Organon in Oss (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant) Beeld
Verslagenheid bij de medewerkers van Organon in Oss (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden