Europese ruzie over Frans tekort

Er is een knallende ruzie losgebarsten tussen de twaalf landen van de eurozone. Ze zijn openlijk verdeeld geraakt over een van de belangrijkste pijlers onder de eenheidsmunt: de afspraak om binnen afzienbare tijd naar een evenwicht op de begroting te streven....

De ministers van Financiën van de eurozone probeerden in de nacht van maandag op dinsdag tot twee uur hun meningsverschillen weg te werken. Uiteindelijk brachten ze een communiqué naar buiten waarin Frankrijk wordt gekapitteld vanwege zijn weigering om het begrotingstekort snel te reduceren.

De Franse minister Francis Mer reageerde koel: 'Wij bevinden ons nog altijd in een Europa waar de begrotingsbeleid en de politiek in handen van de staten zelf zijn.' Minister Hoogervorst, die zijn formele debuut maakte op het Europese toneel, verklaarde na afloop: 'We kunnen nu eenmaal geen troepen van de Verenigde Naties naar Frankrijk sturen, zo zit Europa niet in elkaar.'

Volgens Mer kan Frankrijk niet tegemoet komen aan de eis van de andere elf omdat de regering onder meer het defensiebudget met ruim 6 procent wil verhogen. 'Dat heeft voor ons prioriteit', zei hij. President Chirac heeft tijdens de verkiezingsstrijd van afgelopen voorjaar bovendien de belofte gedaan om de belastingen niet te verhogen. Die belofte wil hij niet breken.

Hoogervorst zei gisteren 'per saldo een goed gevoel' over te houden aan de vergadering. Hij vindt het jammer dat niet iedereen op één lijn te krijgen was, maar anderzijds 'vind ik het goed dat er nu duidelijkheid wordt geschapen. Dat is goed voor de geloofwaardigheid van het stabiliteitspact.' Dit pact, dat dateert van 1997, behelst onder meer de afspraak dat de eurolanden hun tekorten niet laten oplopen tot boven de 3 procent van het bruto nationaal product.

De meeste eurolanden hebben op dit moment een begroting die dicht bij het evenwicht ligt. Alleen Portugal overschrijdt dit jaar de 3 procent, waarvoor het land mogelijk een boete krijgt opgelegd. Frankrijk, Duitsland en Italië schrijven tussen de 2 en 3 procent in het rood. De ministers spraken af dat deze landen de komende jaren hun tekort met ten minste 0,5 procentpunt per jaar reduceren. Dat betekent dat ze uiterlijk binnen zes jaar een evenwicht vertonen op hun begroting.

Alleen Frankrijk acht zich niet gebonden aan deze afspraak. Het land handhaaft in 2003 een begrotingstekort van 2,6 procent, hetzelfde als dit jaar, bij een economische groei die op 2,5 procent wordt geraamd.

Mer ontkent dat de Franse regering hiermee de bijl legt aan de wortels van het stabiliteitspact. 'Het is een storm in een glas water', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden